Otac preminule bebe: Boriću se da krivac bude kažnjen

Knežević je istakao da neko mora da odgovara za smrt djeteta i da će se preko svih institucija boriti da se krivac kazni i da se konačno stvore uslovi za bezbijedan boravak djece u Bolnici
96 pregleda 0 komentar(a)
Opšta bolnica Bijelo Polje, GAK, Foto: Jadranka Ćetković
Opšta bolnica Bijelo Polje, GAK, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 17.11.2014. 10:38h

Otac preminule bebe Slaviša Knežević je kazao da je dijete rođeno 8. novembra normalnim putem i da je bilo potpuno zdravo.

„Ništa nije slutilo da će doći do ovoga. Beba i majka su se dobro osjećali. Međutim, dva dana kasnije su nam kazali da nešto nije u redu sa bebom i da je prebacuju na odjeljenje Neonatologije. Mi smo mislili da je u pitanju žutica. To je bilo u ponedjeljak, a već u utorak je dijete hitno prebačeno u KCCG. Danima od ljekara nismo mogli da dobijemo nikakve informacije u vezi sa stanjem djeteta”, ispričao je očajni otac “Vijestima”.

On je rekao da su mu ljekari u Podgorici kazali da je dijete najvjerovatnije dobilo sepsu. Knežević je istakao da neko mora da odgovara za smrt djeteta i da će se preko svih institucija boriti da se krivac kazni i da se konačno stvore uslovi za bezbijedan boravak djece u Bolnici.

Eldin Salemović, čije je dijete u kritičnom stanju, kazao da je ishod neizvsjestan. „Beba je rođena normalno i sve je bilo u redu i sa bebom i sa majkom“, kazao je on. Salemović je rekao da su saznali da je infekcija u Bijelom Polju nastala tokom presijecanja pupčanih vrpca beba.

Ignjatović: Moje dijete je trenutno u dobrom stanju

"Moja beba je trenutno u dobrom stanju, hrani se normalno, i za sada, parametri te velike infekcije opadaju", kazao je Ivica Ignjatović, otac jedne od zaraženih beba.

"Za 21. vijek, za našu državu, ovo je bruka što se desilo", prokomentarisao je otac.

"Javili su mi da je beba hitno prebačena u Podgoricu sa povišenom temperaturom i da je odbila hranu. Hvala doktorki Jeli Cimbaljević koja je moje dijete na vrijeme poslala u Podgoricu, jer se moglo desiti svašta", kazao je Ignjatović.

Jeremić tvrdi da do sada nije bilo pritužbi na načelnicu Tahirović

Nekoliko roditelja iz Bijelog Polja je novinaru “Vijesti” saopštilo da je bilo desetina pritužbi na rad načelnice Neonatologije Hake Tahirović i da su sve, nakon isnistiranja Jeremića, završile u fiokama ministarstva.

Mugoša je kazao da nijedna prijava do njega nije dolazila, a Radunović da nije upoznat sa takvim prijavama i da je, ukoliko one postoje, adresa direktorica Direktorata za kontrolu kvaliteta Sanja Simović.

„Ono što je vezano za jedan dopis, koji je došao ministarstvu, a koji je potom proslijeđen direktoratu, odakle je napravljena komunikacija sa Jeremićem, nije bila žalba roditelja ili pacijenata, već se radilo o interpersonalnom odnosu zaposlenih”, tvrdi Radunović. Jeremić je kazao da nijedna pritužba o radu Hake Tahirović do njega nije stizala i da to nije tačno. U Bijelom Polju je odavno nehigijena i javašluk u bjelopoljskoj bolnici stalna tema. Ipak, Jeremić to odlučno demantuje: “Evo, ja sam direktor 14 godina pa do sada nije bilo ovakvih stvari i to nešto tako ne može niko da tvrdi“.

Živo dijete bili proglasili mrtvim?

Povodom vijesti o smrti bebe koja je inficirana u porodilištu bjelopoljske bolnice na Fejsbuku se oglasio roditelj S. S. čije je dijete prije tri godine u toj bolnici navodno inficirano lijekom od kojeg je dobilo visoku temperaturu i infekciju krvi.

On tvrdi da je novorođenče tada boravilo nekoliko dana na Odjeljenju za neonatologiju, nakon čega je trebalo da bude prebačeno u KCCG. Kako je na putu ka Podgorici prestalo da daje znake života, dječaka su vratili u bjelopoljsku bolnicu, gdje je načelnica Odjeljenja za neonatologiju konstatovala smrt.

S. S. tvrdi da su potom primijetili da beba diše i pozvali tu istu načelnicu. Otac sada zdravog dječaka rekao je da je ona nakon toga u ljekarskom mantilu došla na groblje, pregledala novorođenče i zaključila da je živo, iako je prethodno konstatovala da je mrtvo. Roditelj S. S. je istakao da "svi znaju ko nju drži i zbog čega je još na funkciji glavnog neonatologa u Bijelom Polju".

Načelnica Neonatologije Haka Tahirović javila se kasno sinoć novinaru “Vijesti”, tvrdeći da je cijelog dana bila u tužilaštvu i da je objava roditelja S. S. “čista izmišljotina”.

Protestna šetnja danas u 12 sati

Mreža žena Pokreta za promjene će danas, u saradnji sa NVO Krug života, organizovati protestnu šetnju od Ministarstva zdravlja do KCCG zbog situacije u porodilištu u Bijelom Polju.

“Nažalost, ta situacija nije drugačija ni u ostalim porodilištima u Crnoj Gori. Okupljanje je zakazano za 12 časova ispred Ministarstva zdravlja, a zatim ćemo produžiti do KCCG gdje ćemo javnosti predočiti naše zahtjeve. Zahtjeve ćemo pročitati ispred glavne kapije KCCG oko 12.30 časova”, saopštila je Mreža žena PzP-a.

PUPI: Zahtijevamo hitnu sjednicu

Partija udruženih penzionera i invalida Crne Gore (PUPI), zahtijeva od predsjednika i članova Odbora za zdravstvo,rad i socijalno staranje hitnu sjednicu, povodom smrtnih slučajeva beba u Bijelom Polju

"Ovo je alarmantna situacija, gdje ministar Rdaunović, ako ima časti, hipokratovih princima, moralnih normi, porodičnog vaspitanja, roditeljskog osjećaja, prije zore treba da podnese ostavku.

Smrt je u pitanju, a to je i strašno i bolno. Smjena direktora bolnice u Bijelom Polju dr Toma Jeremića i rukovodećih doktora u toj ustanovi je normalan čin ali nedovoljan. Tužilac napokon mora da radi svoj posao. Dokle ćemo da ginemo, dokle će da nas ubijaju i strijeljaju,a da niko i ne odgovara niti se procesuira. Ne samo što nam ubijaju bebe u majčinim utrobama, ubijaju nam novorođene bebe, ubijaju nam stare i bolesne građane bez lijekova, dugim čekanjima na preglede i liječenje, ubijaju nas sa glađu, nemaštinom, dok mala grupica skorojevića živi u izobilju na teret sirotinje i poreskih obveznika", stoji u saopštenju.

"Umjesto da se bavi bolnicom, direktoru preča politika"

Dok je pokušavao da lično od ministra zdravlja Miodraga Radunovića čuje šta je sa njegovom bebom, koja je smještena u Klinički centar Crne Gore, Bjelopoljac Predrag Karišić je završio u policiji.

Nakon što je pokušao da uđe u bolnicu, danas oko 14 časova, dok je trajala konferencija za novinare, direktor Opšte bolnice Bijelo Polje Tomislav Jeremić je obavijestio policiju, nakon čega su Karišika priveli. Poslije kraćeg zadržavanja na "informativnom razgovoru" Karišik je pušten.

"U pitanju su ljudski životi i neko će morati da odgovara za ovo“, kazao je Karišik.

On je za katastrofalno stanje u kojem se nalazi bjelopoljska bolnica optužio direktora Jeremića, kojem je bilo "preče da kupuje glasove za prošle izbore nego da vodi računa o pacijentima i higijeni".

Jedna beba, koja je hitno prebačena u Klinički centar Crne Gore, zbog infekcije koju je, po svemu sudeći dobila u bolnici nakon rođenja, preminula je sinoć, rečeno je "Vijestima" iz više izvora. Portparolka Kliničkog centra Crne Gore Gorica Soković nije mogla da potvrdi tu informaciju.

Ivica Ignjatović, čija je beba, kako je rekao, rođena zdrava i normalna, trećeg dana po rođenju je poslata u podgorički Klinički centar sa sepsom i meningitisom.

"Nisu nam dali obrazloženje zašto se to dogodilo", kazao je on.

Majka bebe, Nataša Ignjatović, kaže da je nezahvalno bilo koga okrivljivati.

"Nadam se da će sve biti istraženo, za dobrobit ugrožene djece, zbog roditelja i djece koja tek treba da dođu na svijet".

Pet beba je iz bjelopoljske bolnice hitno prebačeno u Klinički centar Crne Gore, zbog navodne infekcije koju su dobile u bolnici nakon rođenja.

Bonus video: