Domaći proizvodi u Gintašu: Ukusi tradicije mame goste

Mileva Vuković, koja u Bandićima ima farmu sa oko 500 grla i mini siraru u Spužu, na sajmu je izložila kozji polutvrdi sir i kozji sir u ulju...
226 pregleda 1 komentar(a)
Sajam domaćih proizvoda, Foto: Zoran Đurić
Sajam domaćih proizvoda, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 16.11.2014. 07:53h

Razne vrste vina, meda, sira, ručno rađenih proizvoda od drveta i prirodna kozmetika samo su dio bogate ponude koju je predstavilo pedesetak izlagača na tradicionalnoj manifestaciji "Ukusi tradicije" u šoping centru Mall of Montenegro. Većina izlagača i posjetilaca je saglasna da je u potpunosti uspjela namjera organizatora - kompanije “Đoković”, da svima koji posjete sajam, predstavi proizvode nastale na tradicionalan način i da osjete duh starih vremena.

U ime firme “UV Vuković”, čiji je osnivač Mileva Vuković, koja je na sajmu izložila kozji polutvrdi sir i kozji sir u ulju.

“Imamo farmu u gornjim Bandićima, koja ima oko 500 grla, i mini siraru u Spužu. Za sada se naši proizvodi mogu kupiti u nekim prodavnicama, a i mi uskoro planiramo da otvorimo svoju radnju”, kazala je Vukovićeva.

Na Milevinom štandu se kilogram polutvrdog sira mogao kupiti za 15 eura, a novac za njega nijesu žalili naročito stariji građani, koji znaju koliko je zdrav: “Navrati dosta ljudi koji se razumiju i čim probaju, znaju da je pravi kozji sir. Izložila sam i polutvrdi sir sa domaćim medom, koji su kupci veoma dobro ocijenili. Najviše se kupuje vakumirani polutvrdi sir”.

Miloš Rajković iz vinarije “Buk” iz Crmnice predstavio je crveno, rozo i bijelo vino i francusku sortu marselan, koju imaju zasađenu u vinogradu u Crmnici: “Jedini smo u Crnoj Gori koji imaju vinograd na 700 metara nadmorske visine. Vino i rakiju prodajemo po osam eura, a sa posebnim pakovanjima za poklon je do 20 eura”.

Danilovgrađanin Mileta Babović je izložio posude, kašike, viljuške, tucanj za kačamak, daske i druge proizvode od drveta, koje sam ručno proizvodi.

“To je u početku bio samo hobi, ali je sad od nužde drugačije. Pravim od murve, jasena, javora koji nabavljam u Bjelopavllićima. Cijene su od jednog eura, za koji se može recimo kupiti kašika, pa do petnaest eura, koliko košta veća zdjela”, kazao je Babović. Sugrađanka Mirjana Ivanović vratiće se kući sa dvije tegle domaćeg meda, “koji će dobro doći uz čaj u hladnim danima”, a na štandu Sanje Mirjačić iz Virpazara mogle su se kupiti med i drenjine, vino, rakija, pelinov i druge vrste meda iz gornjih Murića.

Veoma tražene sokove od nara i drenjina i vino, Mirjačićeva je prodavala po pet eura, dok je liker od drenjina koštao deset, tegla meda 12, a med u saću - 15 eura.

“Interesovanje građana nije baš na nekom zavidnom nivou, nadamo se boljoj posjećenosti drugog dana manifestacije”, kazala je Mirjačićeva.

Izložila preko 100 svojih prirodnih proizvoda

redstavnica porodične firme “Pčelarstvo Ivanović”, Dragana Ivanović je posjetiocima predstavila preko sto prirodnih proizvoda: “Imamo domaću rakiju lozu, šljivu, med planinski i livadski, domaće likere.

Izdvajam liker od zelenog oraha koji je dobar za štitnu zlijezdu. Izložili smo i meleme, kreme i losione na bazi meda i ljekovitog bilja”.

Najjeftinije na štandu su bili balzami za usne, koji su se mogli pazariti za euro, dok je sedam eura trebalo izdvojiti za meleme protiv ekcema i liječenje reume.

“Odavno imamo svoje kupce. Sve što je kvalitetno, koliko god da je skupo, prodaje se”, istakla je Ivanovićeva.

Bonus video: