Preminuo Vojo Milošević, doktor koji je liječio Tita i Hajle Selasija

Tokom izuzetne karijere u medicini, radio je u Jugoslaviji, Etiopiji i Rusiji, pri čemu se istakao značajnim dostignućima u radu
1029 pregleda 2 komentar(a)
komemoracija Vojo Milošević, Foto: Cetinje.me
komemoracija Vojo Milošević, Foto: Cetinje.me
Ažurirano: 14.11.2014. 14:18h

Na Cetinju je održan komemorativni skup povodom smrti dr sci Voja Miloševića.

Do studija medicine u Sarajevu i Beogradu, dr sci Vojo Milošević školovao se na rodnom Cetinju, gdje je od 1955. do 1964. godine radio u Opštoj bolnici "Danilo prvi" i bio načelnik Hirurškog odjeljenja od 1961. do 1964. godine.

Na skupu, kojem su prisustvovali članovi porodice i brojni zdravstveni radnici i građani, prisutnima su se obratili gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Bogdanović, direktor Opšte bolnice "Danilo prvi" dr Ivan Gazivoda i direktor JZU Dom zdravlja – Cetinje Nenad Vušurović.

Tokom događaja, naglašeni su brojni detalji iz života dr sci Voja Miloševića, koji je rođen 1929. godine na Cetinju.

Tokom izuzetne karijere u medicini, radio je u Jugoslaviji, Etiopiji i Rusiji, pri čemu se istakao značajnim dostignućima u radu. Kako je naglašeno na skupu, dr sci Vojo Milošević, između ostalog, liječio je Josipa Broza – Tita, kao i posljednjeg cara Etiopije Hajle Selasija, pri čemu je bio i autor brojnih značajnih naslova u medicinskoj literaturi, kao i univerzitetski profesor.

Bogdanović je kazao kako je dr sci Milošević, prije svega, bio veliki humanista i dobročinitelj, koji je u svojoj medicinskoj karijeri postigao vanredne uspjehe.

"Radeći devet godina u Opštoj bolnici “Danilo prvi” na Cetinju, dr Vojo Milošević ostavio je traga u svom rodnom gradu, u kojem je stasavao uoči Drugog svjetskog rata i, kasnije, odlaska na studije. Bilo da je pomagao unesrećenima u ratnim žarištima na drugim kontinentima, ili i nekim od najznačajnijih svjetskih državnika - dr Vojo Milošević tome je uvijek pristupao na isti način. Motivisan ljubavlju prema čovjeku, bio je omiljen i uvažen gdje god da je obavljao svoju dužnost", naglasio je Bogdanović.

Direktor OB "Danilo prvi" dr Ivan Gazivoda podsjetio je na brojne značajne momente iz Miloševićeve biografije, naglašavajući da je riječ o jednom od najboljih hirurga koji je ponikao na ovim prostorima.

"Hirurškim nožem, ali i perom, ispisao je jednu nevjerovatno interesantnu životnu priču. Takođe, nije zapostavljao ni naučni rad - doktor medicinskih nauka postao je 1982. godine. Svoja znanja je kao profesor prenosio na brojnim fakultetima. Tada nastaju i njegove poznate stručne knjige koje i danas koriste studenti medicine i kolege", istakao je Gazivoda.

Gazivoda je dodao da je tradicija nastavljena, te je sin dr sci Miloševića, dr Predrag Milošević danas načelnik Hirurškog odjeljenja OB "Danilo prvi".

Bonus video: