Rakčević: Zbog autoputa država nas zadužuje sa više od milijardu eura

On je objasnio da je manipulacija da će dionica autoputa koštati građane 809 miliona i kazao da će dionica od 41 kilometar koštati milijardu i 150 miliona eura
24 komentar(a)
Žarko Rakčević, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Žarko Rakčević, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Ažurirano: 13.11.2014. 23:06h

Izgradnja parčeta autoputa na način kako to Vlada planirala da uradi, zaduživanjem građana znatno preko milijardu eura, po više osnova je dalekosežno štetan po Crnu Goru i njene građane”, kazao je koordinator Foruma 2010 Žarko Rakčević.

On je gostujući na Televiziji Vijesti, u emisiji Načisto, kazao da je nedopustiv nivo netrnasprentnosti i pomanjakanja javnosti u cijeloj proceduri vezanoj za početak gradnje autoputa.

“Zakon o autoputu je usvojen u maju i tek 5. novembra nakon 160 dana dat je na uvid javnosti”, objasnio je Rakčević.

Za iskusnog privrednika i nekadašnjeg potpredsjednika Vlade veliki problem je prezaduženost države koja će zaduživanjem za autoput dugovati koliko iznosi njen ukupni nacionalni dohodak.

On je objasnio da je manipulacija da će dionica autoputa koštati građane 809 miliona i kazao da će dionica od 41 kilometar koštati milijardu i 150 miliona eura. "Hrvatsku je kilometar autoputa koštao 7,5 miliona eura, a nas će koštati 28,5 miliona", ukazao je Rakčević.

Manipulacija da će dionica autoputa koštati građane 809 miliona i kazao da će dionica od 41 kilometar koštati milijardu i 150 miliona eura. "Hrvatsku je kilometar autoputa koštao 7,5 miliona eura, a nas će koštati 28,5 miliona

On je na to dodao na javni dug koji, kako je kazao po zvaničnim podacima, sada iznosi oko 2,2 milijarde i došao do računice da će Crna Gora, ako Skupština da zeleno svjetlo za gradnju autoputa, dugovati oko 3,4 milijarde, odnosno gotovo isto koliko je njen BDP.

Na pitanje šta to onda Vlast koju čini i njegova bivša partija SDP gura u posao koji će državu dovesti u poziciju dužničkog ropstva i pred bankrot, Rakčević je odgovorio da je to isto ono što ih je guralo kada su donosili odluke o davanju milionskih grancija za KAP i slične.

“Naredne godine prema zvaničnim projekecijama vlasti budžetu će nedostajati oko 660 miliona. Osim toga stići će na naplatu oko 300 miliona dugova. Riječju država podiže kredite i zadužuje se da bi vraćala stare dugove, a ulazi u ovakav dalekosežno štetan projekat”

Rakčević je istakao da građani treba da znaju istinu o zaduženosti države.

“Naredne godine prema zvaničnim projekecijama vlasti budžetu će nedostajati oko 660 miliona. Osim toga stići će na naplatu oko 300 miliona dugova. Riječju država podiže kredite i zadužuje se da bi vraćala stare dugove, a ulazi u ovakav dalekosežno štetan projekat”, objasnio je on.

Rakčević kaže da autoput nije prioritet za ionako prezaduženu državu.

“Veliko zaduženje, to tvrde i stručnjaci i praktičari, dovodi do pada BDP. Nama su priroitet novi hoteli i nova radna mjesta i na sjeveru i na jugu, a ne parče autoputa od kojeg će benefit imati samo nekoliko kompanija koje će biti podizvođači”, kaže on.

Za njega je neprihvatljivo da je Vlada prije nekoliko godina, kada je 2008. sklapala posao sa hrvatskim Konstruktorom, tvrdila da je privatno-javno parnerstvo jedini prihvatljivi model finansiranja izgradnje autoputa i da je zaduženje pogubno za javne finasije. A sada radi potpuno suprotno.

“Tokom šestogodišnjeg grejs perioda otplaćivaćemo samo kamate, a od 2020. to parče autoputa građane će godišnje koštati 83 miliona eura”

“ Tada je prema zvaničnim vladinim informacijama javni dug bio svega 27,5 odsto od BDP- a. Tada su govorili da je privatno-javno partnerstvo jedini prihvatljiv model i da je zaduživanje pogubno za državu. Danas smo duplo više zaduženi, zadužujemo se da bi vraćali stare dugove i treba da se zadužimo za gradnju parčeta autoputa. Tada je prema zvaničnim informacijama ova dionica trebala da košta 640 miliona, a danas košta preko milijardu, a u međuvremenu su projesčno za trećinu pale cijene građevinskih materijala”, objasnio je Rakčević.

Rakčević je istakao da je u ovakvoj ekonomskoj situaciji novo zaduživanje opravdano jedino ako se novac ulaže u novu vrijednost i da na sjeveru treba ulagati u proizvodne pogone, nove hotele. Prema njegovim riječima, dobar hotel, koji bi zapošljavao oko 70 radnika, može da se izgradi za 10 miliona eura, dok je plan Vlade da jedan kilometar autoputa "iz nigdje u ništa" plati 28,5 miliona.

On je objasnio da je manipulacija da je neko protiv autoputa i ponovio da on nije prioritet posebno ne ako ga gradi ionako prezadužena država.

Tokom šestogodišnjeg grejs perioda otplaćivaćemo samo kamate, a od 2020. to parče autoputa građane će godišnje koštati 83 miliona eura”, kaže Rakčević.

Rakčević je istakao da je u ovakvoj ekonomskoj situaciji novo zaduživanje opravdano jedino ako se novac ulaže u novu vrijednost i da na sjeveru treba ulagati u proizvodne pogone, nove hotele. Prema njegovim riječima, dobar hotel, koji bi zapošljavao oko 70 radnika, može da se izgradi za 10 miliona eura, dok je plan Vlade da jedan kilometar autoputa "iz nigdje u ništa" plati 28,5 miliona.

"Pomnožite 6.400 sa 365 dana puta 3,2 eura dolazimo do nepunih 7,5 miliona eura prihoda, što je daleko do nekih 17 ili 18 miliona (toliko kažu u Ministsrtvu da će zarađivati od putarine u prvim godinama eksploatacije). Ako su troškovi održavanja procijenjeni na 100.000 eura po km puta to je 4,1 miliona eura za održavanje. Dakle, imate razliku između 7,5 miliona prihoda i 4,1 miliona eura za održavenje tog puta, koja je oko 3,4 miliona"

"Ovo ima političku pozadinu. Pod pretpostavkom da 30 odsto posla obavljaju kompanije iz Crne Gore, ne vidim da će osim za nekoliko kompanija imati korisne, tako presudne benefite... Ovakav način realizacije parčeta autoputa je krajnje loš i štetan za rnu Goru i njene građane. Nažalost, Crna Gora se intenzivno zadužuje. To je velika opasnost da uđemo u dužničko ropstvo, učešće javnog duga od blizu 100 odsto je krajnje problematično. Crnoj Gori treba drugačiji model rasta i razvoja", istakao je Rakčević.

Povodom projekcije frekvencije saobraćaja od 6.400 vozila dnevno, Rakčević je rekao da ako uzmemo da je 8 centi po kilometru uobičajena putarina, što je na 41 kilometar 3,2 eura:

"Pomnožite 6.400 sa 365 dana puta 3,2 eura dolazimo do nepunih 7,5 miliona eura prihoda, što je daleko do nekih 17 ili 18 miliona (toliko kažu u Ministsrtvu da će zarađivati od putarine u prvim godinama eksploatacije). Ako su troškovi održavanja procijenjeni na 100.000 eura po km puta to je 4,1 miliona eura za održavanje. Dakle, imate razliku između 7,5 miliona prihoda i 4,1 miliona eura za održavenje tog puta, koja je oko 3,4 miliona", kazao je Rakčević

Bonus video: