Ministarstvo poljoprivrede: Za izdig stoke na katune 189.000 eura

Najviše poljoprivrednih proizvođača koji su dobili premiju je iz opština Bijelo Polje, ukupno 187 kojima je uplaćeno 22.450 eura
110 pregleda 0 komentar(a)
ovce, Foto: Arhiva Vijesti
ovce, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 14.11.2014. 14:05h

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja isplatilo je poljoprivrednim proizvođačima premije za izdig stoke na katune od ukupno 189.170 eura.

Iz Ministarstva su naveli da su poljoprivredni proizvođači, njih 1.650 iz 20 crnogorskih opština, iskoristili podršku tog Vladinog resora, koja se odnosi na održivo korišćenje planinskih pašnjaka u ovoj godini.

Najviše poljoprivrednih proizvođača koji su dobili premiju je iz opština Bijelo Polje, ukupno 187 kojima je uplaćeno 22.450 eura.

Iz Nikšića ih je 166 koji su dobili 19.000 eura, Berana 156 kojima je isplaćeno 18.480 eura, dok je najmanje bilo u primorskim opštinama Kotor jedan i Herceg Novi i Bar po četiri.

Iz Ministarstva su objasnili da je jedan od ključnih uslova za dobijanje podrške da poljoprivrednik najmanje tri mjeseca u godini drži stoku na katunima.

"Podrška ima oblik plaćanja po uslovnom grlu. Pod jednim uslovnim grlom podrazumijeva se krava, vo, dvoje junadi, po deset ovaca i koza, konj, a ne uzimaju se u obračun za premiju telad, jagnjad i jarad", navodi se u saopštenju.

Za obračun se uzimaju sve navedene vrste i kategorije preživara i maksimalno dva konja po gazdinstvu. Minimalan broj za podršku je pet uslovnih grla. Osnovna premija po uslovnom grlu iznosila je do 8,5 eura.

"Potencijalni korisnici podrške dostavljali su Ministarstvu popunjene obrasce za dobijanje premija. Nakon što su predstavnici Službe za selekciju stoke na terenu provjerili podatke i stanje na gazdinstvima podnosioca zahtjeva, Ministarstvo je obavilo isplatu", podsjetili su iz Ministarstva.

Ministarstvo će, kako su kazali njegovi predstavnici, nastaviti sa implementacijom te mjere podrške, a sve u cilju očuvanja i racionalnog korišćenja prirodnih resursa, održivog gazdovanja poljoprivrednim zemljištem, zaštite životne sredine i biodiverziteta, ali i održavanja prirodne i kulturne baštine, tradicionalnih proizvoda.

Bonus video: