MEŠIHAT IZ

Fejzić: Ne mogu se izjednačavati pojmovi terorizam i islam

"Islamska zajednica u Crnoj Gori odbija da prihvati da pojmovi islam i terorizam ili musliman i terorista idu zajedno u bilo kom kontekstu"
8 komentar(a)
Rifat Fejzić, Foto: Savo Prelević
Rifat Fejzić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.02.2019. 00:09h

Izjednačavanje terorista sa radikalnim islamistima ili muslimanima predstavlja uvredu za taj narod i podstiče islamofobiju, poručili su iz Mešihata Islamske zajednice Crne Gore (MIZ).

Oni su reagovali na dio vježbe Nacionalnog odbora za bezbjednost vazdušnog saobraćaja „Otmica vazduhoplova na aerodromu Podgorica“, u kom je, kako su naveli, uloga terorista dodijeljena radikalnim islamistima.

"Islamska zajednica izražava duboko nezadovoljstvo dijelom scenarija vježbe Otmica vazduhoplova na aerodromu Podgorica, prema kojem je uloga terorista dodijeljena radikalnim islamistima, kako su prenijeli mediji", navodi se u reagovanju te vjerske organizacije, koje potpisuje reis Rifat Fejzić.

Kako su kazali, zbog važnosti vježbe za opštu bezbjednost građana i ozbiljnost učesnika i organizatora, navedeni segment scenarija u Islamskoj zajednici doživljavaju neprimjerenim i uvredljivim za muslimane.

"Stav islama i Islamske zajednice po pitanju terorizma je jasan i, bez potrebe za pravdanjem za nešto što nam nije imanentno, u kontinuitetu javno saopštavan. Oštro se protivimo i osuđujemo svaki čin terorizma bilo gdje u svijetu, protiv bilo koga i od bilo koga, pod bilo kojim imenom i za bilo koji cilj", navodi se u reagovanju.

Iz Islamske zajednice su upozorili da dovođenje terorizma u vezu sa islamom ili muslimanima podstiče islamofobiju.

"Islamska zajednica u Crnoj Gori odbija da prihvati da pojmovi islam i terorizam ili musliman i terorista idu zajedno u bilo kom kontekstu", zaključuje se u reagovanju.