Nezadovoljni udžbenicima na albanskom: Hoćemo da djeca uče i o svojoj istoriji

"Od 130 stranica istorije za šesti ili sedmi razred, samo jedna je posvećena Albancima. Neka uče naša djeca i o istoriji Crne Gore ili Južnih Slovena, ali hoćemo da nešto znaju i o svojoj istoriji"
71 pregleda 33 komentar(a)
Ulcinj, protest zbog udžbenika na albanskom jeziku, Foto: Samir Adrović
Ulcinj, protest zbog udžbenika na albanskom jeziku, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 14.11.2014. 11:39h

Više od 100 Ulcinjana okupilo se danas ispred zgrade Opštine na protestu "Stop diskriminaciji", koji su organizovali roditelji djece koja uče iz udžbenika na albanskom jeziku.

Do podne, peticiju protiv diskriminacije potpisalo je više od 350 mještana.

Inicijator okupljanja, bivši novinar TV Teuta, Gzim Ibroči, kazao je da su roditelji nezadovoljni sadržajem užbenika na albanskom jeziku jer, kako je naveo, njihova djeca iz njih teško mogu naučiti nešto iz istorije i tradicije autohtonog albanskog naroda u Crnoj Gori.

"Recimo, od 130 stranica istorije za šesti ili sedmi razred, samo jedna je posvećena Albancima. Neka uče naša djeca i o istoriji Crne Gore ili Južnih Slovena, ali hoćemo da nešto znaju i o svojoj istoriji", kazao je Ibroči, ističući da gotovo nijedan udžbenik nije usklađen niti adekvatan stvarnom obrazovanju na albanskom jeziku.

Naveo je da pored toliko lijepih pjesama na albanskom jeziku, njiihova djeca uče prevode.

Abazović na protestu, FOTO: Samir Adrović

"Nije to loše, ali se tu ništa ne rimuje. A imamo toliko lijepih svojih pjesama na našem jeziku", kazao je Ibroči i dodao da je zadovoljan fonetikom.

On je kazao da će peticiju uputiti resornom ministarstvu, Nacionalnom savjetu Albanaca i nacionalnim partijama.

Pored ostalih, protestu su prisustvovali predsjednik Opštine Fatmir Đeka sa saradnicima, poslanik Dritan Abazović i lider DS Mehmet Bardhi.

Bonus video: