Krcunović: "Luča" potvrđivala svoj renome tokom olujnih devedesetih

Prema riječima prof. dr Slobodana Vukićevića, prvog urednika "Luče", časopis je proizašao iz nikšićkih "Apona", časopisa za kulturu, nauku i društveni život
304 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.11.2014. 15:08h

Naučnim skupom "Znanje i obrazovanje u društvu znanja" na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, u organizaciji studijskih programa za sociologiju i filozofiju, obilježeno je 30 godina od izlaska časopisa "Luča".

Iz časopisa za filozofiju, sociologiju i društveni život 2007. godine je proizašao časopis posvećen samo sociološkim temama, "Sociološka luča".

Prema riječima prof. dr Slobodana Vukićevića, prvog urednika "Luče", časopis je proizašao iz nikšićkih "Apona", časopisa za kulturu, nauku i društveni život.

"U Crnoj Gori tada nije bilo ni jednog časopisa za filozofiju i sociologiju pa smo smatrali da treba pokriti i tu veoma značajnu duhovnu i naučnu oblast za razvoj crnogorskog društva. Časopis je počeo da izlazi kao lokalni, da bi posle bio prihvaćen na republičkom nivou i sada je jedan od najpoznatijih časopisa za filofofiju, sociologiju na širim prostorima. Naš sajt mjesečno bilježi po 2.000 posjeta, od Amerike do Afrike", kazao je Vukićević.

Sadašnji uređivački tim, koga predvodi doc. dr Duško Krcunović, i pored brojnih problema, trudi se da održi respektabilan nivo časopisa čija bibliografija je davno dostigla 510 odrednica. I to im polazi za rukom.

"Zahvaljujući raznovrsnom sadržaju, intelektualnoj smjelosti, širokom disciplinarnom i tematskom rasponu, koji uključuje priloge iz teologije, logike, književne i likovne umjetnosti, filma, muzike, istorije i geografije, "Luča" je samo potvrđivala svoj renome tokom olujnih devedesetih", kazao je Krcunović.

Upravo taj period slovi, kako je istakao, kao zlatno doba kako časopis tako i tada jedinstvenog osjeka za filozofiju i sociologiju.

Prema riječima mr Nataša Krivokapić, urednice časopisa "Sociološka luča" tradicija duga tri decenije samo potvrđuje kvalitet časopisa koji je opstao u naučnim krugovima u zemlji i regionu.

Na skupu, koji je zvanično otvorio dekan Filozofskog fakulteta doc. dr Goran Barović, radove su prezentovali profesori i saradnici studijskih programa za sociologiju i filozofiju, a isti će biti objavljeni u jubilarnom zajedničkom broju časopisa "Luča" i "Sociološka luča".

"Želim da vam se zahvalim na istrajnosti i da vam čestitam na ukupnom radu kojim ste doprinijeli da se u prvom redu nauka, a onda i obrazovanje Crne Gore, podigne na značajno veći nivo", kazao je Barović.

On je pozvao sve kolege sa fakulteta i Univerziteta da se ugledaju na nastavni kadar pomenuta dva odsjeka, a njima poželio da i dalje budu okosnica razvoja nauke.

"Prije 30.godina utemeljivačko uredništvo novog časopisa za filozofiju, sociologiju i društveni život, reklo je – "Neka bude Luča’", kazao je Krcunović.

I bi "Luča".

Galerija

Bonus video: