AEM: Mediji nijesu bili izloženi pritiscima na lokalnim izborima

Stojanović je objasnio da je u predizbornoj kampanji u centralnim informativnim emisijama televizija Atlas, Vijesti, Pink M, Prva i Televizija Crne Gore emitovan 271 prilog, u trajanju od skoro sedam sati programa
97 pregleda 0 komentar(a)
Momčilo Stojanović, Foto: Savo Prelević
Momčilo Stojanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.11.2014. 14:48h

Agencija za elektronske medije (AEM) nije dobila nijednu pritužbu fizičkog ili pravnog lica na rad medija u predizbornoj kampanji za lokalne izbore koji su u 12 crnogorskih opština održani 25. maja, pokazao je Izvještaj Agencije za elektronske medije (AEM).

Pomoćnik direktora AEM, Momčilo Stojanović, rekao je da je Izvještajem o monitoringu odabranih segmenata programa televizijskih stanica u Crnoj Gori, obuhvaćena predizborna kampanja od 10. do 23. maja.

Izvještaj je pokzao da elektronski mediji, u predizbornoj kampanji, nijesu bili izloženi "djelovanju koje bi se moglo smatrati ugrožavanjem njihove slobode u smislu Zakona o medijima".

Stojanović je objasnio da je u predizbornoj kampanji u centralnim informativnim emisijama televizija Atlas, Vijesti, Pink M, Prva i Televizija Crne Gore emitovan 271 prilog, u trajanju od skoro sedam sati programa.

Stojanović je na konferenciji za novinare objasnio da su posmatrane centralne informativne emisije u kojima se isključivo koriste najkraće novinarske forme.

"Posmatrani programski sadržaji po obimu, kvalitetu i obuhvatnosti predstavljali su realan doprinos realizaciji Zakona o medijima", naveo je Stojanović.

On je rekao da je izvještaj pokzao da u emitovanim programima, koji su bili predmet monitoringa, nije bilo odstupanje od načela na kojima se zasniva "uređivanje odnosa u oblasti AVM usluga".

Stojanović je kazao da je u pogledu "obaveza emitera u odnosu na programske sadržaje, u fokusu pažnje bila odredba koja se odnosi na dužnost emitera »da poštuje privatnost i dostojanstvo građana i štiti integritet maloljetnika".

"Može se zaključiti da je u ukupnom nivou javne komunikacije uočljiv napredak, u aktivnostima političkih subjekata i u medijskim prezentacijama", kazao je Stojanović.

On je rekao da AEM, u tom periodu, nije upućena nijedna pritužba fizičkog ili pravnog lica na rad medija povodom tretiranja lokalnih izbora.

Član Savjeta AEM, Zlatko Vujović, kazao je da je ovo prvo istraživanje koje je to tijelo sprovelo, navodeći da neće biti poslednje.

"Namjera je da od 1. januara to bude redovna praksa kvartalnog, odnosno tematskih analitičkih izvještaja o izvještavanju odabranih televizijskih stanica", naveo je on.

Prema riječima Vujovića, na Savjetu su procijenili da jedna od značajnih društvenih tema u prethodnom periodu bilo izvještavanje elektronskih medija o LGBT pitanjima, posebno o Paradi ponosa.

"Taj monitoring je završen, u procesu je obrade podataka. Priprema se analitički izvještaj kako su mediji izvještavali o Paradi ponosa i o pravima LGBT polpulacije u Crnoj Gori", precizirao je on.

Vujović je rekao da će od naredne godine AEM izvještavati o drugim temama u kvartalnom periodu, o temama od javnog interesa, kao što su, kako je naveo, pitanja maloljetnika i druga dječja prava.

Bonus video: