Prevoznici zbog diskriminacije mogu ostati bez licence za rad

Predsjednik lokalne organizacije slijepih Podgorice, Danilovgrada i Kolašina Čedo Lazić rekao je da na Autobuskoj stanici u glavnom gradu nije omogućeno lakše orijentisanje i prilaz slabovidim osobama
119 pregleda 0 komentar(a)
Taxi, taksi, Foto: Shutterstock
Taxi, taksi, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.11.2014. 06:53h

Udruženje paraplegičara Podgorice podnijeće inicijativu za izmjenu Pravilnika o posebnim uslovima za vozila koja obavljaju javni prevoz u drumskom saobraćaju i prevoza za sopstvene potrebe.

Konačni cilj, kako je kazao generalni sekretar udruženja Dejan Bašanović, je da dobiju taksi vozilo prilagođeno osobama sa invaliditetom.

Bašanović je juče na okruglom stolu organizovanom povodom izmjena pravilnika kazao da su u okviru projekta "Taksi za OSI", koji je odobrio Fond za aktivno građanstvo (FAKT), a finansira Evropska unija, snimili spot i dijelili flajere, ali i formirali radnu grupu od sedam članova, koja je napravila prijedlog inicijative.

Direktorica Direktorata za drumski saobraćaj u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva Mirel Radić Ljubisavljević rekla je da je ministarstvo pokazalo spremnost da ono što nedostaje u zakonu prilagode potrebama svih građana, ali i osobama sa invaliditetom.

Ona je rekla da autobuske stanice, koje ne ispoštuju uslove koje se tiču prilaza i objekata prilagođenih osobama sa invaliditetom, neće dobiti licencu za rad ili će je dobiti uslovno na pola godine.

Radić-Ljubisavljević je istakla da će oštro sankcionisati prevoznike koji budu diskriminisali osobe sa invaliditetom.

Koordinatorka projekta i pravne službe Udruženja paraplegičara Podgorice Aleksandra Popović rekla je da su, analizirajući Pravilnik o posebnim uslovima za vozila koja obavljaju javni prevoz u drumskom saobraćaju i prevoza za sopstvene potrebe, vidjeli da ne postoji obaveza prevoznika da vozila budu prilagođena osobama sa invaliditetom, što je u suprotnosti sa članom devet konvencije Ujedinjenih nacija, koji je Crna Gora ratifikovala.

Predsjednik lokalne organizacije slijepih Podgorice, Danilovgrada i Kolašina Čedo Lazić rekao je da na Autobuskoj stanici u glavnom gradu nije omogućeno lakše orijentisanje i prilaz slabovidim osobama. Predsjednik Savjeta za pitanja lica sa invaliditetom Glavnog grada Nebojša Kavarić kazao je da podržava akciju i da će se, kao direktor Doma zdravlja, potruditi da prilagode sanitetska vozila osobama sa invaliditetom.

Bonus video: