Godišnje oko hiljadu osoba umre od malignih bolesti

"U cilju uspješnog liječenja oboljelih od kancera, puno je uloženo u osavremenjavanje zdravstvenih ustanova i odjeljenja, kao i u opremu za dijagnostiku i liječenje najtežih bolesnika", naveo je Radunović
57 pregleda 7 komentar(a)
Miodrag Radunović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Miodrag Radunović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 13.11.2014. 11:00h

U Crnoj Gori od malignih bolesti godišnje umre oko 1.000 osoba, a oboli više od 2.000, što je, prema riječima ministra zdravlja, Miodraga Radunovića, evidentan porast mortaliteta od kancera.

Radunović je na otvaranju Kongresa Udruženja onkologa Mediterana, čija je tema Povezanost nauke i klinike u oblasti onkologije, rekao da su maligne bolesti najčešće bolesti i da predstavljaju globalni problem.

"Poslije kardiovaskularnih oboljenja, maligne bolesti su najčešće. Statistički podaci pokazuju da u svijetu od malignih bolesti godišnje umre preko sedam miliona osoba i oboli oko 12 miliona ljudi, a očekuje se da do 2050. godine taj broj pređe 25 miliona oboljelih godišnje", rekao je Radunović.

On je naveo da će u skorijoj budućnosti maligne bolesti biti na prvom mjestu obolijevanja ispred kardiovaskularnih bolesti, što je već slučaj u Americi, a porast broja oboljelih očekuje se u manje razvijenim zemljama.

"Od svih poremećaja zdravlja i stanovništvo Crne Gore najviše je opterećeno hroničnim nezaraznim bolestima, a vodeći uzroci smrti su kardiovaskularne i maligne bolesti i gotovo su identični kao i u razvijenim djelovima svijeta, prvenstveno državama Evrope", kazao je Radunović.

U Crnoj Gori, prema podacima Instituta za javno zdravlje, godišnje od malignih bolesti oboli više od 2.000 osoba, a umre oko 1.000.

"Evidentan je porast incidence, ali i mortaliteta od kancera. Zato Ministarstvo zdravlja preduzima odgovarajuće mjere i realizuje programe na prevenciju faktora rizika i rano otkrivanje malignih bolesti", naveo je Radunović.

Kako je kazao, u okviru Strategije za prevenciju i kontrolu hroničnih nezaraznih bolesti date su osnovne smjernice za sveobuhvatni i koordinisani odgovor na sve veću zastupljenost nezarazanih bolesti u nacionalnoj zdravstvenoj patologiji.

"Intenzivno se radi na promociji zdravih stilova života i edukaciji stanovništva, a polazni segment su nacionalni programi i strategije kao krovni elementi razvoja zdravstvenog sistema", naveo je Radunović.

Prema njegovim riječima, u toku je implementacija skrinig programa za rano otkrivanje karcinoma debelog crijeva, a uskoro će početi i realizacija skrining programa ranog otrkivanja grlića materice i dojke.

Primjenom ovih skrininga, smatra on, može se smanjiti smrtnost i poboljšati kvalitet života oboljelih od malignih bolesti.

"U cilju uspješnog liječenja oboljelih od kancera, puno je uloženo u osavremenjavanje zdravstvenih ustanova i odjeljenja, kao i u opremu za dijagnostiku i liječenje najtežih bolesnika", naveo je Radunović.

On je rekao da je najznačajniji projekat izgradnja nove Klinike za onkologiju i radioterapiju, u sklopu Kliničkog centra Crne Gore, koja je opremljena najsavremenijom opremom za dijagnostiku i terapiju. Kontinuirano se radi na kadrovskom jačanju onkologije i uvođenju novih procedura u liječenju i tretmanu oboljelih.

"Osnovna tema sastanka je primjena novih antikancerskih terapija, koje za cilj imaju specifične receptore na ćelijama, kao i signalne puteve koji su zaduženi za brži rast tumora, stvaranje novih krvnih sudova u kanceru, i programiranu ćelijsku smrt", rekao je Radunović.

On je pojasnio da blokiranje tih ciljeva novim terapijskim opcijama dovodi do produženja života bolesnika sa rakom i poboljšanja kvaliteta života ovih pacijenata.

Bonus video: