Demokrate pozivaju Šehovića da zaustavi radove u dvorištu barske gimnazije

"Obavještavamo Vas da su se Opština Bar i njen predsjednik više puta oglasili nenadležnim u ovom slučaju, samim tim, prebacujući odgovornost na Vas", stoji u obraćanju Demokrata
658 pregleda 0 komentar(a)
Odbornici Demokrata u SO Bar, Foto: Demokraska Crna Gora
Odbornici Demokrata u SO Bar, Foto: Demokraska Crna Gora

Odbornički klub Demokrata u Skupštini opštini Bar obratio se dopisom ministru prosvjete, Damiru Šehoviću, u kojem pozivaju na zaustavljanje radova u dvorištu Gimnazije "Niko Rolović".

"S obzirom na zločin koji se desio u našem gradu, sječu preko 80 stabala čempresa, sve većeg uznemirenja javnosti, odnosno građana Bara koji ne žele da dopuste da se nezakonito i silom gradi objekat na prostoru dvije srednje škole, ovim putem pozivamo Ministarstvo prosvjete i Vas, kao ministra, da pod hitno, kao investitori zaustavite dalju izgradnju vrtića u Baru. Kada kažemo izgradnju ustvari mislimo na rušenje i uništavanje parka koje se ovih dana nezakonito sprovodi u samom centru grada", stoji u obraćanju odbornika Demokrata.

Navode da su predstavnici građanske inicijative na sjednicama Skupštine opštine Bar 12. i 15. novembra prošle godine "iznijeli više nego dovoljno činjenica i drugih dokaza, čime su zainteresovanu javnost upoznali sa tim da izgradnja na ovom prostoru apsolutno nije po zakonu, a samim tim nije ni moguća u praksi i na terenu".

Podsjećaju i da su predstavnici građanske Inicijative iz Bara 20. decembra podnijeli tužbu Upravnom sudu kojom traže ukidanje Rješenja MORT-a kojim je izdata građevinska dozvola za izgradnju vrtića.

"Takođe, obavještavamo Vas da su se Opština Bar i njen predsjednik više puta oglasili nenadležnim u ovom slučaju, samim tim, prebacujući odgovornost na Vas ministre Šehoviću", stoji u obraćanju Demokrata i dodaje:

"Time ste, ukoliko ne promijenite odluku i ne zaustavite ovaj rušilački pohod, „targetirani“ kako od strane javnosti, tako i Vaših kolega kao isključivi krivac za: sječu decenijski starih stabala čempresa koji su predstavljali simbol grada Bara; uništavanje školskih amfiteatara; oduzimanje prostora, odnosno dvorišta srednjoškolcima pomenute dvije škole; opšte uznemirenje javnosti, odnosno građana Bara; nezakonitu gradnju, odnosno postupanje dok je sudski proces u toku; stvaranje osnovane sumnje da se sve radi zbog skrivenih interesa pojedinaca u vlasti, odnosno ukoliko se desi da se postojeći vrtić pored zgrade MUP-a poruši i na tom prostoru neko od tajkuna izgradi zgradu".

Odbornici Demokrata smatraju da se na ovakav način ne ulaže u obrazovanje.

"Zar ćemo djeci davati ovakav primjer – jednima silom uzimamo i rušimo dio školskog prostora, da bi drugima nezakonito gradili? Dovoljan je samo zdrav razum da bi se postupalo drugačije", zaključuje se u obraćanju.

Bonus video: