Usvojena odluka o privremenoj deponiji na Rujištu

Odbornici vladajuće kolaicije "Zdravo Berane" SNP – DF smatraju da se ovom odlukom privremeno rješava deponovanje i skladištenje komunalnog otpada na teritoriji opštine Berane
3 komentar(a)
Ažurirano: 12.11.2014. 20:46h

Na sjednici Skupštine opštine koja je održana danas po hitnom postupku, usvojena je odluka o određivanju lokacije za privremeno skladištenje komunalnog otpada za opštinu Berane, prema kojoj je za te namjene predviđeno mjesto "Rujiške laze" u Mjesnoj zajednici Bubanje.

U obrazloženenju odluke je navedeno da se ova lokacija površine sedam hiljada kvadrata nalazi u posjedu države Crne Gore, ali da je resorno ministarstvo, odnosno Vlada na sjednici održanoj polovinom prošlog mjeseca, o čemu su Vijesti pisale, ustupila na privremeno korišćenje Opštini Berane, bez naknade.

"Imajući u vidu potrebu uređenja te lokacije izvođenjem različitih građevinskih radova, koji zahtijevaju određeni vremeski period, potreba za hitnošću donošenja ove odluke je evidentna", saopšteno je iz opštinskog Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora.

Odbornici vladajuće kolaicije "Zdravo Berane" SNP – DF smatraju da se ovom odlukom privremeno rješava deponovanje i skladištenje komunalnog otpada na teritoriji opštine Berane.

Berane je bilo jedina opština na sjeveru koja je u proteklom periodu komunalni otpad odvozila na sanitarne deponije u Podgorici i Baru, i za te potrebe je samo u proteklih pola godine potrošeno oko dvjesta hiljada eura, o čemu su Vijesti nedavno pisale.

Lokacija u selu Rujište ustupljena je na upravljanje DOO Komunalno koje treba da je uredi u skladu sa Zakonom o upravlanju otpadom. Plasnirano je da se ti poslovi završe i privreman deponija stavi u funkciju do kraja mjeseca.

Hitnoj sjedici je prethodila posjeta delegacije Evropske unije Opštini Berane, koju je predvodio šef sektora za politiku, evropske integracije i privredu Alberto Kamarati. Gosti su održali sastanak sa domaćinima na temu „Zaštita životne sredine“ koji je razgovarao sa gradonačelnikom Dragoslavom Šćekićem

Tim delegacije Evropske unije u Crnoj Gori potom je prisustvovao sastanku sa učenicima gimnazije "Panto Mališić" gdje im je domaćin bio direktor ove škole Sreten Lutovac.

Opština Berane je uz podršku Osnovne škole "Radomir Mitrović", Turističke organizacije Berane i Regionalne razvojne agencije za Bjelasicu, Komove i Prokletije organizovala u glavnoj ulici akciju na temu „Biljke, lijek i hrana“, u cilju promocije Lokalnog plana zaštite biodiverziteta za opštinu Berane za period 2012-2017. godine.

Vlada demantovala pojedine medije

Vlada je demantovala informaciju koju su objavili pojedini mediji i zvaničnici Opštine da je "Vlada dala saglasnost da se na lokaciji Rujište odlaže otpad".

"Vlada je 16. oktobra na zahtjev Opštine Berane donijela Odluku o davanju na privremeno korišćenje nepokretnosti u svojini Crne Gore, bez nakande. Odluka Vlade koja se odnosi na lokaciju Rujišta je akt kojim se Opštini Berane ova lokacija ustupa na privremeno korišćenje, a ne akt kojim je Vlada odredila ovu lokaciju za izgradnju objekta za privremeno skladištenje komunalnog otpada", kaže se u saopštenju Ministarstva održivog razvoja i turizma i podsjeća da su poslovi upravljanja komunalnim otpadom, shodno Zakonu, u nadležnosti opštine.

Galerija

Bonus video: