HRA: Vraćanje klevete i uvrede u Krivični zakonik smanjilo bi nivo slobode izražavanja

U HRA smatraju da iz Krivičnog zakona treba brisati i preostala krivična djela predviđena u glavi Krivična djela protiv časti i ugleda
50 pregleda 1 komentar(a)
Tea Gorjanc Prelević, Foto: Savo Prelević
Tea Gorjanc Prelević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.11.2014. 17:32h

Vraćanje klevete i uvrede u Krivični zakonik (KZ) smanjilo bi nivo slobode izražavanja koji je Crna Gora dostigla dekriminalizacijom tih djela, smatraju u Akciji za ljudska prava (HRA).

Iz HRA su najavili da će izvršna direktorica te organizacije, Tea Gorjanc Prelević, na sjutrašnjoj sjednici Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu na kojoj će biti razmatran Predlog zakona o dopunama KZ, iznijeti argumente protiv vraćanja klevete i uvrede u KZ.

HRA se, kako su objasnili, zalaže za obustavljanje kampanje dnevnog lista Informer protiv Vanje Ćalović, ali smatraju da predloženo vraćanje klevete i uvrede u KZ ne bi tome doprinijelo više od postojećih instrumenata građanskog prava.

“Vraćanje tih krivičnih djela značilo bi smanjenje nivoa zaštite slobode izražavanja koji je Crna Gora postigla dekriminalizacijom”, navodi se u saopštenju.

U HRA smatraju da iz Krivičnog zakona treba brisati i preostala krivična djela predviđena u glavi Krivična djela protiv časti i ugleda.

Iz te organizacije su podsjetili da državni tužilac nije odgovorio na prijavu koju su u junu podnijeli protiv Informera zbog objavljanja pornografskog sadržaja na naslovnoj strani.

“Nejasno nam je zbog čega državni tužilac ignoriše ovu prijavu ili je toliko dugo razmatra. I novoizabranog Vrhovnog državnog tužioca, Ivicu Stankovića, smo obavijestili o toj prijavi”, navodi se u saopštenju.

Bonus video: