Nedostaju ljekovi za kardiovaskularna oboljenja

"Nestašica pojedinih preparata, poput Vazotala, Monoprila 20 plus, Romokriptona, uzrokovana je neodgovarajućim budžetom za ljekove"
63 pregleda 1 komentar(a)
apoteka Montefarm, Foto: Vesko Belojević
apoteka Montefarm, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 12.11.2014. 15:00h

U državnim apotekama posljednjih dana nedostaju neki ljekovi, najviše za kardiovaskularna oboljenja, kazao je direktor Montefarma, Budimir Stanišić, navodeći da je nastašica medikamenata uzrokovana neodgovarajućim budžetom.

On je rekao da ta apotekarska ustanova preduzima sve što je u njenoj nadležnosti i radi samo uz saglasnost Ministarstva zdravlja i Fonda za zdravstveno osiguranje.

Svi tenderi u ovoj godini su, kako je pojasnio Stanišić za Radio Crne Gore, realizovani uspješno.

"Nestašica pojedinih preparata, poput Vazotala, Monoprila 20 plus, Romokriptona, uzrokovana je neodgovarajućim budžetom za ljekove", naveo je on.

Stanišić je rekao da je Montefarm nabavio određenu količinu medikamenata vrijednu 31 milion eura, koliko je i predviđeno za ovu godinu.

"Očigledno je da ta suma nije dovoljna. Jedino rješenje je da se izdvaja više para za ljekove budući da je njihova potrošnja velika", smatra Stanišić.

On je poručio da država to mora da uradi, navodeći da se i za preparate kojih trenutno nema u apotekama mora obezbijediti dodatni novac, "jer pacijenti ne smiju da trpe".

Bonus video: