Stevan Koprivica: Crkva ne može određivati kulturni identitet grada

Namjera je bila, kao je kazao član Opštinskog odbora DPS Dragan Janković otvarajući tribinu da se "ukaže na moguće pravce kojima treba ići kako bi se kultura u Herceg Novom unaprijedila
138 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 12.11.2014. 15:08h

"Kultura u Herceg Novom - kako dalje" naziv je tribine koju je danas organizovao hercegnovski DPS.

Namjera je bila, kao je kazao član Opštinskog odbora DPS Dragan Janković otvarajući tribinu da se "ukaže na moguće pravce kojima treba ići kako bi se kultura u Herceg Novom unaprijedila, podigla na nivo koji Herceg Novi zaslužuje i bila odraz stvarne društvene brige".

"Novi ima nasljeđe na koje možemo itekako dobro da se naslonimo, međutim, radimo potpuno suprotno. Ubrzana demokratija, što god to značilo, trebalo je da ubrza razvoj i kulture, međutim, kod nas je dovela do stagnacije dvadeset godina", kazao je slikar Đuro Beli Prijić.

On je ocijenio da ovakvo stanje odgovara "političkim manipulatorima, koji iz sebičnih interesa ne žele da naspram sebe imaju kritičku svijest".

Založio se za stvaranje udruženja stvaralaca, ali i da se neki od neiskorišćenih prostora u vlasništvu ili kojima gazduje Opština ustupe za rad umjetnicima.

Scenarista Stevan Koprivica istakao je da kulturni identitet sve više određuje crkva.

"Herceg Novi je pun dešavanja od jula do septembra i to su sve franšize, ali iza toga ne stoji autentična kultura Herceg Novoga", kazao je Koprivica.

"Ne mislim ništa loše, ali nama u gradu kulturni identitet sve više određuje crkva. Crkva se mora poštovati, ali ona ne može određivati kulturni identitet grada. Zbog čega se kultura daje isključivo nacionalnim strankama? Ljudima koji plagiraju zajedno koncept države ili politike koji nije ni građanski niti demokratski nego je nešto što pripada nacionalnom, da ne kažem nacionalističkom, da ne kažem nacističkom", kazao je Koprivica.

Goran Skrobanović slikar konzervator tvrdi da se u ustanovama kulture radi ad hok.

Željko Bojović književnik ocjenjuje da se koji su u kulturi evidentni ne mogu se rješavati kampanjski nego sistemski,

U Herceg Novom bi trebalo utvrditi strategiju razvoja kulture, uz uvažavanje mišljenja kulturnih stvaralaca grada radi stvaranja autentičnog kulturnog proizvoda, zatim definisati nadležnosti ustanova iz oblasti culture, zaključak je učesnika okruglog stola.

Galerija

Bonus video: