Tahirović mimo zakona prima dvije plate: I profesor i v.d. direktora

"Trenutno nisam tu, a još sam u gužvi", rekao je Tahirović „Vijestima" u telefonskom razgovoru
115 pregleda 0 komentar(a)
Salko Tahirović, Ganića kula, Foto: Vijesti online
Salko Tahirović, Ganića kula, Foto: Vijesti online
Ažurirano: 12.11.2014. 11:49h

Profesor istorije u osnovnim školama u Biševu i Bukovici Salko Tahirović već četiri mjeseca pored profesorske plate nezakonito prima i nadoknadu za posao v. d. direktora rožajskog Zavičajnog muzeja „Ganića kula".

Tahirović je u prosvjeti stalno zaposlen već dvadesetak godina, u dvije škole ostvaruje punu normu za koju dobija platu od oko 500 eura. Za v.d. direktora muzeja je postavljen u julu, po konstituisanju nove vlasti (BS SDP), i za tu funkciju u vidu nadoknade prima oko 730 eura, što je skoro pa plata direktora za puno radno vrijeme.

Više pravnika je „Vijestima" potvrdilo da je na ovaj način prekršeno nekoliko zakona. Istakli su da nijedan zakon ne poznaje dva poslodavca sa punim radnim vremenom, ni dvije plate. Zakon o radu predviđa puno radno vrijeme od 40 sati, koje Tahirović ima u školama u Biševu i Bukovici, a koje su od Rožaja udaljene 30 kilometara. Nakon što ispredaje gradivo i ocijeni djecu, nejasno je kada stiže da rukovodi Zavičajnim muzejom.

„Radno vrijeme zaposlenog može trajati i duže od punog radnog vremena (prekovremeni rad), ako se odgovarajućom organizacijom rada i rasporedom radnog vremena ne može završiti iznenada povećani obima posla. Rad duži od punog radnog vremena može trajati samo onoliko vremena koliko je neophodno da se otklone uzroci zbog kojih je uveden, ali ne duže od 10 časova nedjeljno", stoji u članu 49 Zakona o radu. Tahirović za tih 10 sati prekovremenog rada u muzeju prima nadoknadu od 730 eura, skoro duplo više od plate koju zarađuje predajući istoriju.

Tahirović juče nije želio da komentariše dvije plate. „Ne znam. Ja sad to neću da komentarišem. Trenutno nisam tu, a još sam u gužvi", rekao je Tahirović „Vijestima" u telefonskom razgovoru .

Iz lokalne uprave, pod čijom ingerencijom se nalazi Zavičajni muzej, juče nijesu odgovorili na pitanja poslata elektronskom poštom. Upravna inspekcija MUP-a je prije mjesec dana kontrolisala v.d. u rožajskoj upravi i konstatovala je da je devet starješina nezakonito postavljeno. Upravna inspekcija je tada, kako je rečeno „Vijestima", inicirala kontrolu Inspekcije rada u javnim ustanovama i preduzećima u Rožajama. U inspekciji rada juče nije bilo moguće saznati da li su obavili taj nadzor.

Bonus video: