U Južnoj Koreji kršten prvi novoizgrađeni brod "Dabinovića"

Gotovo kompletnu posadu novog "Kotora" takođe čine pomorci iz Boke, a čast da dobije zapovjedništvo nad prvim novosagrađenim brodom u istoriji kompanije "Dabinović", pripala je kapetanu Neđeljku Raduloviću iz Kotora
281 pregleda 11 komentar(a)
Brod "Kotor" kompanije "Dabinović", Foto: Privatna arhiva
Brod "Kotor" kompanije "Dabinović", Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 12.11.2014. 08:29h

U južnokorejskoj luci Busan u ponedjeljak je održana ceremonija svečane primopredaje novoizgradjenog broda za prevoz rasutog tereta od 32 hiljade tona, a koji je u brodogradilištu "Korea Yanase Shipbuilding" izgrađen za čuvenu bokeljsku bodarsku kompaniju "Dabinović".

Novi brod imenom "Kotor" krstila je gradonačelnica tog grada i Marija-Maja Ćatović koja je rodom iz ugledne dobrotske brodovlasničke porodice Dabinovića.

Ona je o pramac "Kotora" simbolično razbila bocu šampanjca i po tradiciji, poželjela novom brodu i njegovoj posadi mirno more i dugu i sretnu službu.

Svečanosti u Južnoj Koreji prisustvovao je i gotovo kompletan menadžment kompanije "Dabinović", predvođen njenim vlasnikom i predsjednikom Stevom Dabinovićem.

Novoizgrađeni brod "Kotor" dug 180 i širok 28 metara, prva je novogradnja u istoriji kompanije "Dabinović" koju je prije skoro šest decenija prvo u Švajcarskoj, a potom u Monaku, osnovao čuveni bokeljski brodovlasnik, pokojni Boža A. Dabinović iz Dobrote.

Novi "Kotor"“, 53. je brod što će zaploviti u "Dabinovićevoj" floti od njenog osnivanja.

Pored ovog potpuno novog, kompanija "Dabinović" trenutno raspolaže sa još četiri slična polovna tzv. handy size bulk carriera, brodovima "Ljuta", "Dobrota", "Kumbor" i "Boka", prosječne starosti 14 godina.

Iako je registrovana u Monaku gdje joj je i sjedište, a njeni brodovi viju zastavu male karipske ostrvske države Sveti Vincent i Grenadini, kompanija "Dabinović" je uvijek smatrana domaćim-bokeljskim brodarom.

Njena plovila najčešće nose imena mjesta i gradova iz Boke, preko 90 odsto pomoraca koji za njih plove su naši ljudi, a "Dabinovićevi" brodovi najčešće se remontuju u Jadranskom brodogradilištu u Bijeloj.

Gotovo kompletnu posadu novog "Kotora" takođe čine pomorci iz Boke, a čast da dobije zapovjedništvo nad prvim novosagrađenim brodom u istoriji kompanije "Dabinović", pripala je kapetanu Neđeljku Raduloviću iz Kotora.

Bonus video: