Univerzitet Crne Gore za doprinose duguje dva miliona

“Očekujemo od Vlade da nam izađu u susret u vezi sa saniranjem dugovanja - neisplaćenih poreza i doprinosa, neisplaćenih normi, komisija, obaveza po kolektivnom ugovoru i sudskim tužbama, troškovima za struju, vodu..."
5 komentar(a)
Radmila Vojvodić, Foto: Zoran Đurić
Radmila Vojvodić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 12.11.2014. 06:47h

Univerzitet Crne Gore (UCG) dužan je oko dva miliona eura za poreze i doprinose i druge dažbine, saznaju “Vijesti” na toj ustanovi.

Prema nezvaničnim informacijama, dug UCG za poreze i doprinose je oko milion, dok ostatak duguju univerzitetske jedinice.

To je trećina ukupnog duga koji UCG ima po različitim osnovama, a što je početkom prošle sedmice pred poslanicima skupštinskog Odbora za prosvjetu potvrdila i rektor Radmila Vojvodić.

Ona je tada kazala da je “nasljeđe dugova sa kojima se u ovom trenutku suočavamo ogromno, oko šest miliona eura”. Vojvodićeva, ipak, “Vijestima” ni nakon sedam dana nije odgovorila na pitanje koliko iznose dugovi za poreze i doprinose i za koji period.

“Očekujemo od Vlade da nam izađu u susret u vezi sa saniranjem dugovanja - neisplaćenih poreza i doprinosa, neisplaćenih normi, komisija, obaveza po kolektivnom ugovoru i sudskim tužbama, troškovima za struju, vodu... Ne možemo odgovarati ni za regularan proces, a ne unapređenje nastave sa aktuelnim budžetom. Ono što UCG ubira na tržištu kroz školarine i projekte ne smije biti upotrijebljeno za osnovne stvari, kao što su plate, već to treba da bude, kako strani eksperti smatraju, novac za istraživanje”, obrazložila je Vojvodićeva razlog zbog kojeg bi UCG ove godine trebalo da dobije budžet od oko 17 miliona eura.

Vojvodićeva i njen tim su tada izbjegli da odgovore poslaniku DF-a Branki Bošnjak u vezi sa troškovima po sudskim sporovima UCG.

Bošnjak je tada saopštila da ta ustanova daje na stotine hiljada eura na sudsake troškove za koje znaju da će izgubiti, te da zna slučaj u kome se pravni zastupnik UCG nije pojavio na dva ročišta, pa je sud po tom osnovu prinudno naplatio 40.000 eura. Prema njenim riječima, nedopustivo je da za to na UCG niko ne odgovara.

Sindikat insistira na izmirenju obaveza prema zaposlenima

Predsjednik Sindikata Univerziteta (SUCG) Vukašin Zogović kazao je “Vijestima” da će tražiti od menadžmenta ustanove da sva dugovanja koja se odnose na zarade zaposlenih izmire, u skladu sa važećim zakonima.

“Insistiraćemo na tome da se taj dug izmiri, bez obzira na to kako je nastao, a u skladi sa zakonom”, poručio je Zogović.

Bonus video: