Podaci o novcu građana i dalje tajna

Institut alternativa: Na portalu objaviti više otvorenih podataka od javnog interesa
713 pregleda 1 komentar(a)
IA: Na portalu nema podataka o radu javnih funkcionera, Foto: Data.gov.me
IA: Na portalu nema podataka o radu javnih funkcionera, Foto: Data.gov.me

Portal otvorenih podataka (data.gov.me) ni pola godine od pokretanja, građanima ne nudi velik broj informacija koje su od javnog interesa, pa tako na toj internet lokaciji, pored ostalog, nećete naći podatke o budžetskoj potrošnji, kažu u Institutu alternativa.

Ministarstvo javne uprave (MJU) predstavilo je taj servis početkom jula prošle godine, što je bila zakonska obaveza, proistekla iz izmjena Zakona o slobodnom pristupu informacijama (SPI) iz maja 2017.

Na portalu je dosad objavljeno 38 skupova podataka iz 12 institucija, ali na stranici, kažu iz IA, “nećete naći previše podataka od javnog interesa”.

“Recimo skale zarada po institucijama, podatke o budžetskoj potrošnji ili, jednostavno, klasifikacije državnog budžeta (planiranog i realizovanog) u otvorenom formatu, već i dalje moramo da kopamo po zaključanim PDF-ovima”, kazali su iz te NVO.

Dodaju i da objavljeni podaci nemaju propratno objašnjenje, “pa tako prosječni građani ne mogu da znaju da li će im ikad i zbog čega zatrebati, između ostalog, spisak ovlašćenih lica za pripremu mjerila za ovjeravanje”.

Milena Muk iz IA smatra da “Vlada samovoljno odlučuje šta joj odgovara da objavi na portalu otvorenih podataka”.

“Kroz druga strateška dokumenta i propise se uopšte ne afirmiše značaj ovog portala, niti utvrđuju prioriteti otvaranja podataka. Vlada nije iskoristila participativne mehanizme da od građana i nevladinih organizacija, istraživača, medija, prikupi sugestije i predloge za setove podataka koje bi trebalo objaviti u otvorenom formatu. Za rezultat imamo da izostaju podaci o radu javnih funkcionera i organa javnog sektora, naročito u oblastima od visokog rizika za korupciju”, kazala je ona “Vijestima”.

Iz MJU su nedavno saopštili da su “crnogorske institucije shvatile značaj otvorenih podataka”, da je “javnost zainteresovana za podatke koji su u posjedu organa vlasti”, te da njegovu implementaciju servisa “prati izuzetno pozitivna reakcija kako drugih institucija, tako i javnosti”.

Iz IA su pozvali građane da pogledaju portal: “Bacite pogled na portal i razmislite koliko je registatora po državnim institucijama čije otvaranje bi označilo suštinski prekid sa praksama zatvorene i od građana otuđene uprave”.

Bonus video: