Kolašin: Stanari Doma učenika strahuju da će Opština uskoro da proda zgradu

Jedna od stanarki Mirjana Vlahović, nema od čega da kupi ni hranu za bebu... Nedavno je opština kupila plac oko Doma koji bi trebalo da bude mini hotel
0 komentar(a)
Dom učenika Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Dom učenika Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 11.11.2014. 19:53h

Među 12 stanara „privremenog smještaja“ u Domu učenika u Smajlagića Polju je i Mirjana Vlahović sa petomjesečnom bebom.

U sobicu u koju su je iz Opštine smjestili, Mirjana živi od svega 65 eura nadoknade za porodilje. Beba i ona griju se na grijalici pozajmljenoj od komšije.

Iako svi stanari „stare bolnice“, kako drugačije zovu objekat preko puta gradskog groblja, žive u oskudici već godinama, Mirjani je najpotrebija podrška sugrađana i nadležnih, jer, kako kaže, ovih dana nema od čega da kupi ni hranu za bebu.

Tvrdi da njen nevjenčani suprug i otac djeteta odavno "ne okreće glavu“ na njih.

"U teškoj sam situaciji. Do skora sam uzimala na veresiju hranu za bebu u jednoj apoteci. Nemam mogućnosti da namirim taj dug, a ne mogu ni uzimati ponovo za veresiju. Živimo u neuslovnim prostorijama, ali sam zahvalna što imam bar krov nad glavom. Otac djeteta ne pomaže, jedina mi je podrška majka, koja živi takođe u Domu sa mojim sestrama, ali ni ona ne može mnogo da učini”, kaže tridesetogodišnja Kolašinka.

Mirjana Vlahović (desno) sa bebom i komšijama

Stanari „privremenog smještaja“ pomažu koliko mogu jedni drugima. Do skoro su se svi grijali na jednoj grijalici, jer drugih nijesu imali. Dijele i hranu, ali i neizvjesnost stanovanja u objektu, u kojem su, nekoliko puta, zbog nagomilanih dugova isključivali struju.

U Domu učenika ne postoje kamini, pa ni mogućnost da se stanari griju na drva. Situacija će, plaše se, biti još gora, ukoliko lokalna vlast uspije da proda objekat, kako je to prošle godine odlučio lokalni parlament.

Do sada za kupovinu Doma, koji je planirano da bude mini hotel, niko nije bio zainteresovan, ponajviše, zbog sudskog spora oko zemljišta na kojem je izgrađen. Nedavno, Opština je izgubila taj spor, pa je isplatila novčanu protivrijednost za zemljište, čime je postala vlasnik i plac.

Zbog toga računaju da će prodaja „stare bolnice“ sada biti jednostavnije.

"Čuli smo da će Dom da se prodaje i zbog toga strahujemo da ćemo ostati na ulici. Iako ovdje nema ni osnovnih uslova, pa svi koristimo zajedničko ruinirano kupatilo, gdje je i jedina voda u objektu, ipak, ove sobice su nam sve. Nadamo se i da će za nas biti mjesta u dijelu zgrade za socijalne slučajeve, koji još nije završen“, kaže Mirjana.

Prethodna vlast nije imala adekvatno alternativno rješenje za smještaj Kolašinca kojima su neuslovne sobice u Domu jedini krov nad glavom. Već desetak godina u taj objekat su slali sve one kojima bolji smještaj nijesu mogli obezbijediti.

Dožić: Ako prodamo zgradu, dužni smo da zbrinemo njene stnare

U Demokratskom frontu (DF), konstituentu nove kolašinske vlasti, tvrde da će obezbjeđivanje smještaja za stanare "stare bolnice“, prilikom prodaje objekta, biti jedan od prioriteta.

"Sigurno je da ti ljudi neće ostati bez krova nad glavom, ukoliko se pojavi neko zainteresovan za kupovinu Doma učenika. Stanarima će biti obezbijeđen smještaj sa adekvatnim uslovima za njihovu egzistenciju. Taj objekat ima šansu da postane respektabilan dio turističke ponude, bilo kroz prodaju, bilo kroz privatno-javno partnerstvo, ali prije svega, treba naći način da se onima koji sada žive u njemu nađe prostor za stanovanje“, kazao je Aleksandar Dožić, nosilac izborne liste Demokratskog fronta i neovoizbarni šef kolašinskog parlamenta.

Bonus video: