Šabović sumnja u zakon o autoputu: Samo da ne bude "počeli i stali"

“Godinama se samo priča o autoputu i vrijeme je da nešto krene da se radi. Iako se čini da je riječ o velikom zaduženju, vrijeme je da sjever dobije dobru vezu sa jugom”, kaže Šabović za “Vijesti”
86 pregleda 20 komentar(a)
Džavid Šabović, Foto: Savo Prelević
Džavid Šabović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.11.2014. 19:45h

Iako odavno zastupa stav da sjeveru treba dobra i brza saobraćajna veza sa jugom, poslanik SDP-a Džavid Šabović još nije odlučio hoće li u parlamentu podržati Zakon o autoputu.

Šabović se plaši da će gradnja početi pa stati prije kraja.

“Godinama se samo priča o autoputu i vrijeme je da nešto krene da se radi. Iako se čini da je riječ o velikom zaduženju, vrijeme je da sjever dobije dobru vezu sa jugom”, kaže Šabović za “Vijesti”.

Ipak ta veza, priznaje i on, neće biti to ako put stigne do Mateševa i tu stane: “Ako se ne nastavi dalje prema Andrijevici i dalje, onda će to biti samo farsa i ruganje narodu”.

“Vidim da Srbija ozbiljno razmišlja da gradi put ka nama da bi izašli na more. Valjda im je naše more bliže od turskog i grčkog, možda im bude i jeftinije, a možda se i pomirimo da nijesmo u stalnom ratu”, kaže Šabović.

Šabović je rekao da je, poslije dužeg premišljanja, odlučio da se ipak pojavi na sjednici parlamenta, koja počinje danas.

“Prvo sam mislio da ne idem na tu raspravu u Skupštini. A onda sam shvatio da bi to bio kukavičluk. Dvije decenije pričam o autoputu, a da me nema tamo”, kaže Šabović.

On dodaje da su “pomalo čudni uslovi pod kojima Kinezi ulaze u ovaj projekat”.

Šabovićev mlađi partijski kolega Damir Šehović preksinoć je na RTCG izjavio da za podršku izgradnji autoputa glasovi SDP-a nijesu sporni. Objasnio je da razlog tome nije što je ministar Brajović njihov kadar, nego što je SDP za izgradnju autoputa.

Zakonom o autoputu, koji će se naći pred poslanicima, precizirano je da se izvođač radova (kineske kompanije) oslobađa plaćanja poreza na dobit, PDV-a na materijal i usluge koje on ili njegovi podizvođači koriste prilikom izgradnje, carina na uvoz materijala i robe. Radnici koji nijesu državljani Crne Gore, neće plaćati porez na dobit fizičkih lica i doprinose za socijalno osiguranje (penziono i zdravstveno).

Što se tiče podizvođača, članom 16 Zakona je predviđeno da oni neće morati da plaćaju PDV.

Ugovorom o izgradnji autoputa precizirano je da će se svi sporovi rješavati pred Međunarodnom privrednom i trgovinskom arbitražnom komisijom Kine.

Bivši ministar saobraćaja Andrija Lompar, čija je oba mandata obilježila priča o gradnji i počecima izgradnje autoputa, juče nije odgovarao na telefonske pozive i sms poruku.

MANS: Šta je sa studijom opravdanosti

MANS je juče zatražio hitno objavljivanje studije opravdanosti izgradnje dionice autoputa ka sjeveru da bi se javnost upoznala sa njenim sadržajem.

”Najava Ministarstva saobraćaja da će spornu studiju možda objaviti kada se ugovor o gradnji, koji je već potpisan, verifikuje i u Skupštini je bahata i skandalozna, ali nažalost takođe i u skladu sa praksom koju je Vlada i resorno Ministarstvo već uspostavilo kada je u pitanju transparentnost velikih projekata u Crnoj Gori”, saopšteno je iz MANS-a.

Bonus video: