Herceg Novi: Mještani Poda protiv otvaranja kamenoloma

Mještani su kazali da će tražiti punu i zvaničnu informaciju šta će biti sa kamenolomom i šta se planira raditi na mjesti sadašnjeg kamenoloma i na prostoru oko njega
1180 pregleda 1 komentar(a)
kamenolom Podi protest, Foto: Slavica Kosić
kamenolom Podi protest, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 11.11.2014. 18:08h

Mještani Poda, sela u zaleđu Herceg Novog organizovali su protestni skup u strahu da će kamenolom iznad njihovog mjesta ponovo biti otvoren. Kada su primjetili radove u neposrednoj blizini kamenoloma mještani su se uznemirili i uputili dopis Komunalnoj policiji tražeći objašnjenje.

Iz Komunalne policije je saopšteno da su stupili u kontakt sa vlasnikom parcele na kojoj se izvode radovi, i da će tek kada budu razgovarali sa njim saznati o čemu je riječ.

Iz Ministrastva ekonomije novinarima je saopšteno da kamenolom neće biti ponovo otvoreni, već da će to područje biti sanirano.

Mještani su kazali da će tražiti punu i zvaničnu informaciju šta će biti sa kamenolomom i šta se planira raditi na mjesti sadašnjeg kamenoloma i na prostoru oko njega.

Poslanik u crnogorskom parlamentu Obrad Gojković je obećao da će u Skupštini postaviti pitanje o sudbini kamenoloma na Podima zahtjevajući odgovor do ponedjeljka.

Kamenolom se prostire na 12 hektara, s jamom dubokom 150 metara. Radio je skoro četiri decenije, tvrde mještani, prouzrokovao je brojne nevolje i štete na kućama, pomoćnim objektima i dvorištima, koje nijesu sanirane do danas.

Od 20-ak kuća starosjedilaca, i isto toliko vikendaša u zaseoku Poda – Rusmani, polovina je oštećena.

Podjećamo mještani Poda i Trebesina su nekoliko puta potpisivali peticiju za zatvaranje kamenoloma, uz obrazloženje da je neobezbijeđen i da predstavlja opasnost za ljude i objekte u ta dva sela.

Kamenolom je otvorilo Građevinsko preduzeće Prvoborac koje je početkom ovog vijeka privatizovano, a novi vlasnik kompanije eksploatisao je kamenolom do kraja 2011. godine kada ga je zatvorila inspekcija.

Bonus video: