Savjet Evrope pita Vladu da li je Solana sada zaštićena

Savjet Evrope je reagovao na informaciju da će Solanu isušiti radi gradnje turističkog naselja
71 pregleda 5 komentar(a)
Solana, Foto: Arhiva Vijesti
Solana, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 11.11.2014. 17:20h

Savjet Evrope zatražio je od Ministarstva turizma i održivog razvoja informaciju šta je urađeno na zaštiti ulcinjske Solane, od donošenja amandmana na Prostorni plan Crne Gore u julu 2012. godine.

Amandman na Prostorni plan do 2020. godine donesen je nakon reakcije savjeta Evrope na objavu planova za isušivanje Solane radi izgradnje turističkih kompleksa.

Predstavnica NVO “Centar za zaštitu i proučavanje ptica” Jelena Delić, kazala je da iz Savjeta Evrope napominju da ulcinjska Solana ne samo da je jedno od najvažnijih gnjezdilišta i zimovališta na Jadranskom migratornom koridoru, već je i klasifikovana kao međunarodno značajno područje za boravak ptica i kandidat za Emerald stanište.

“Zvanični status kandidata za Emerald stanište, dodijeljen Velikoj plaži sa ulcinjskom Solanom svjedoči o važnosti staništa za evropski biodiverzitet i obavezuje nacionalne vlasti da preduzmu neophodne mjere za zaštitu i očuvanje sa ciljem da se održavaju ekološke karakteristike Emerald staništa do njihovog punopravnog uključenja u Emerald mrežu”, istakla je Delić.

Ornitolog Darko Saveljić je ocijenio da je Solana “zlatna koka Crne Gore i najbolji pokazatelj da ekonomija i ekologija mogu zajedno”.

“Radi se o vještačkom ekosistemu, očuvanje biodiverziteta apsolutno zavisi od funkcionisanja Solane kao fabrike soli... Na Solani postoji mogućnost organizovanja, pored posmatranja ptica, više vidova eko turizma, uključujući i zdravstveni turizam, spa centar. Uslov svih uslova za unapređenje ekonomske situacije je da Solana nastavi da proizvodi so kao zaštićeno područje”, kazao je Saveljić.

Bonus video: