U Herceg Novom obilježen Dan primirja

Konzul Republike Srbije u Herceg Novom Zoran Dojčinović i delegacija Skupštine Opštine Herceg Novi položili su vijenac spomenik ispred Manastira Savina, posvećen strijeljanim rodoljubima u Prvom svjetskom ratu u Boki Kotorskoj
70 pregleda 1 komentar(a)
Dan Primirja u Herceg Novom, Foto: Slavica Kosić
Dan Primirja u Herceg Novom, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 11.11.2014. 16:47h

U Herceg Novom obilježen je Dan primirja u Prvom svjetskom ratu, u znak sjećanja na 11. novembar 1918. godine, kada je u Francuskoj, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, potpisano primirje u Prvom svjetskom ratu.

Konzul Republike Srbije u Herceg Novom Zoran Dojčinović i delegacija Skupštine Opštine Herceg Novi položili su vijenac spomenik ispred Manastira Savina, posvećen strijeljanim rodoljubima u Prvom svjetskom ratu u Boki Kotorskoj.

“Naši preci su prošli golgotu velikog rata i mi ne smijemo da zaboravimo te činjenice. Ono što je vrlo važno je da osvetljavanjem svijetle istorije naših predaka mi gradimo temelje modernih država u kojima živimo i u kojima će živjeti buduća pokoljenja”, kazao je Dojčinović.

Na spomen obilježje na brdu Ilinica, koje su francuski vojnici u Prvom svjetskom ratu podigli svojim sunarodnicima stradalim na ovim prostorima u vrijeme Napoleonovih osvajanja, vijence su položili ambasadorka Francuske u Crnoj Gori Veronik Brumo sa delegacijom francuske ambasade.

Vjence su položile i delegacije Opštine Herceg Novi i NVO Avenir iz Herceg Novog koja njeguje francuski jezik, kulturu i umjetnost.

Bonus video: