Cetinje prvi grad na IP mreži

„Modernizacija mreže u Prijestonici omogućila je i uvođenje IPTV i ADSL servisa na lokacijama na kojima ti servisi nijesu bili dostupni do sada, kao što su Njeguši, Dodoši i Rijeka Crnojevića“, rekao je Peković
60 pregleda 4 komentar(a)
Cetinje, Foto: Arhiva Vijesti
Cetinje, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 11.11.2014. 11:52h

Cetinje je prvi grad u Crnoj Gori u kome su korisnici fiksne mreže Telekoma, kako je saopšteno, u potpunosti prebačeni na tehnologiju nove generacije koja omogućava korišćenje najsavremenijih multimedijalnih servisa (IMS).

„Nadamo se da će mnoge Cetinjane obradovati ova vijest, a posebno nas raduje što je projekat IP transformacije na Cetinju završen neposredno prije dana Prijestonice“, kazao je direktor Tehnike i informacionih tehnologija u Telekomu, Vladan Peković, uz čestitke predstojećeg praznika građanima Prijestonice.

Iz Telekoma je saopšteno da zahvaljujući novoj tehnologiji, građani Cetinja ubuduće mogu očekivati bolji kvalitet usluga, kao i pristup naprednim telekomunikacionim servisima.

„Modernizacija mreže u Prijestonici omogućila je i uvođenje IPTV i ADSL servisa na lokacijama na kojima ti servisi nijesu bili dostupni do sada, kao što su Njeguši, Dodoši i Rijeka Crnojevića“, rekao je Peković.

Implementaciju IMS (IP Multimedia SubSystem) tehnologije Telekom je počeo prije dvije i po godine. U pitanju je kompleksan projekat koji podrazumijeva modernizaciju telefonske mreže i prati aktuelne trendove razvoja telekomunikacionog tržišta.

U modernizaciju mreže na nivou Crne Gore do sada je uloženo preko tri miliona EUR. Završetak projekta planira se do kraja naredne godine, do kada će biti uloženo dodatnih četiri miliona EUR.

Prebacivanje na IMS tehnologiju je za same korisnike veoma jednostavno i ne dolazi do promjene broja telefona pretplatnika, a cijene mjesečne naknade ili usluga ostaju iste.

Bonus video: