Pohvale za unaprjeđenje ljudskih prava

Savjetnik predsjednika Vlade za ljudska prava, Jovan Kojičić, učestvovao je danas na 13. sastanku LGBT Focal Point mreže predstavnika evropskih vlada
61 pregleda 1 komentar(a)
LGBT, transeksualizam, Foto: Shutterstock
LGBT, transeksualizam, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.11.2014. 18:38h

Predstavnici 16 država članica LGBT Focal Point mreže pozdravili su napore Crne Gore na unapređenju i zaštiti ljudskih prava i sloboda, posebno značajnu ulogu Vlade u kreiranju najboljih modela i praksi u borbi protiv diskriminacije.

Savjetnik predsjednika Vlade za ljudska prava, Jovan Kojičić, učestvovao je danas na 13. sastanku LGBT Focal Point mreže predstavnika evropskih vlada.

Predstavnici evropskih vlada i međunarodnih organizacija predstavili su realizovane aktivnosti na unapređenju prava i položaja LGBT populacije u prethodnom periodu, kao i ključne aktivnosti i izazove u politikama evropskih država u oblasti unapređenja zakonskog i društvenog okvira za LGBT osobe.

“Učesnici skupa su pozdravili napore Crne Gore na unapređenju i zaštiti ljudskih prava i sloboda. Posebno je pohvaljena prezentacija najboljih praksi i značajna uloga Vlade u kreiranju najboljih modela i praksi u borbi protiv diskriminacije”, saopšteno je iz Vlade.

Kako se navodi, na sastanku je poseban osvrt dat na uključivanje lokalnih vlasti u borbu protiv diskriminacije LGBT osoba.

Nakon izlaganja o situaciji i antidiskriminatornim strategijama lokalnih samouprava u Italiji, učesnici su tokom diskusije razgovarali o najboljim praksama zemalja, kao i "Duginim gradovima" - Rainbow City inicijativi za unapređenje kvaliteta života LGBT osoba na lokalnom nivou.

Jedna od tema skupa bila je posvećena i IDAHO Ministarskom Forumu.

“Savjetnik Kojičić imao je izlaganje i predstavio aktivnosti Crne Gore u vezi sa predsjedavanjem predstojećim IDAHO Ministarskim Forumom, koji će se održati u Crnoj Gori od 10 - 12. maja 2015. godine, na temu “Zločini iz mržnje i nasilje”, uz paralelno održavanje sastanaka evropske policijske LGBT mreže i međuvladinog sastanka LGBT mreže predstavnika evropskih vlada”, dodaje se u saopštenju.

U radu skupa, koji se održava u Ministarstvu vanjskih poslova Italije u Rimu, učestvovali su predstavnici 16 zemalja članica Focal Point mreže.

U radu su učestvovali i posmatrači iz Savjeta Evrope, Evropske komisije, Agencije za temeljna prava EU, Evropske komisije protiv rasizma i netolerancije, Evropske LGBT policijske mreze i Rainbow city mreže.

Bonus video: