Budva i zvanično u borbi za prava LGBT populacije

"U narednom periodu zajednički ćemo se truditi da edukujemo zaposlene u javnim i državnim preduzećima koji bi morali, po prirodi posla, da budu promoteri ili zaštitnici ljudskih prava i sloboda“, kazao je Numanović
3 komentar(a)
LGBT, parada ponosa Podgorica, Foto: Damira Kalač
LGBT, parada ponosa Podgorica, Foto: Damira Kalač
Ažurirano: 10.11.2014. 15:12h

Ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović i gradonačelnik Budve Lazar Rađenović potpisali su u Budvi Memorandum o razumijevanju i mjerama u borbi protiv diskriminacije po osnovu seksualne orjentacije ili rodnog identiteta i promociji tolerancije prema LGBT osobama.

Potpisiavnje protokola je obaveza koja proističe iz Stretegije za unaprijeđenje kvaliteta života LGBT osoba od 2013. do 2018. godine a koja predviđa potpisivanje memoranduma sa lokalnim zajednicama vezano za unapređenje života ove društvene grupe.

“Ovaj memorandum je specifičan i govori o različitosti druge seksualne orijentacije i opredjeljenja. Opština Budva, bez ikakve kurtoazije, zaista jeste otvorena sredina. Turistički grad koji uvijek primi tokom godine makar pet puta više građana nego što ima sama Budva ili mnogo više. Kao takva, prepoznatljiva je i kao grad tolerancije, grad koji prima sve ljude bez obzira na vjeru, naciju ili bilo koje drugo opredjeljenje", ocijenio je Numanović nakon potpisivanja Memoranduma.

On je kazao da memorandum svjedoči o transparentnosti između ministarstva na čijem je čelu i lokalne samoprave.

"U narednom periodu zajednički ćemo se truditi da edukujemo zaposlene u javnim i državnim preduzećima koji bi morali, po prirodi posla, da budu promoteri ili zaštitnici ljudskih prava i sloboda“, kazao je Numanović.

Predsjednik Opštine Budva Lazar Rađenović je kazao da je Opština sa velikim zadovoljstvom potpisala ugovor, kako bi preuzeli konkretne obaveze i suzbile pojave netolerancije i ugroženosti ljudskih prava.

“Opština Budva je preuzela obavezu da se na poseban način bavi unapređenjem tolerancije a promocijom tolerancije. Odredićemo službenika koji će biti na raspolaganju svim osobama koji žele neku vrstu pomoći i žele da se obrate Opštini Budva. Kroz ovaj memorandum su otvorean vrata i za saradnju i NVO koje se bave poslovima promocije prava osoba drugačije seksualne orijentacije", dodao je Rađenović.

Bonus video: