Amfilohije: Ako hoćemo da se vratimo Crnoj Gori kralja Nikole, moramo vratiti kraljevinu i kralja

"Pećka patrijaršija i Dečani su pripadali Crnoj Gori, šta ćemo sa njima?", pitao je mitropolit crnogorsko primorski
3889 pregleda 26 komentar(a)
Mitropolit Amfilohije, Foto: Jelena Jovanović
Mitropolit Amfilohije, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 25.01.2019. 22:44h

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije kazao je da ako hoćemo da se vratimo Crnoj Gori kralja Nikole moramo vratiti kraljevinu i kralja.

On je to rekao večeras u Danilovgradu, govoreći na Svetosavskoj akademiji održanoj u sali Centra za kulturu.

"Crna Gora je bila utemeljena kao pravoslavna, blagodareći mitropolitima crnogorskim, naročito Petrovićima, pa sve do najnovijih vremena. I to je bila državna vjera. Sad meni kažu tamo piše u nekom ustavu iz 1903. godine Autokefalna mitropolija crnogorska i Crnogorska crkva. Jeste, Crna Gora je bila hrišćanska, pravoslavna zemlja, ali što ne pomenete da je po istom tom Ustavu vladar Crne Gore morao da bude kršteni pravoslavni hrišćanin? Da je Crna Gora kraljevina? To piše u Ustavu, ako hoćete takvu Crnu Goru. I ne samo to, Pećka patrijaršija i Dečani su pripadali Crnoj Gori, šta ćemo sa njima?", pitao je mitropolit crnogorsko primorski.

Dodao je da današnja Crna Gora priznaje da Pećka patrijaršija i Dečani pripadaju razbojnicima.

"Albancima koji su stid i sram časnoga albanskoga naroda... Ako hoćemo da se vratimo Crnoj Gori kralja Nikole onda moramo vratiti kralja pravoslavnoga, one granice za koje je krv prolivao kralj Nikola, a one su do Prizrena, pa onda da vraćamo i taj naziv, ako mislite da je toliko važan", rekao je mitropolit Amfilohije.

Na Svetosavskoj akademiju govorili su mjesni paroh Željko Ćalić i iguman manastira Podmaine Rafail Boljević.

Bonus video: