U Crnoj Gori svaka treća osoba puši, sve više djece pušača

“U Crnoj Gori od broja umrlih na godišnjem nivou svaki drugi čovjek umre od bolesti srca i kardiovaskularnog sistema, a svaki peti od raka, a duvan je jedan od ključnih riziko faktora”
88 pregleda 4 komentar(a)
Cigarete, Foto: Shutterstock
Cigarete, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.11.2014. 13:35h

Pomoćnik ministra zdravlja Mensud Grbović naglasio je da trećina stanovnika u Crnoj Gori puši i da je starosna granica onih koji počinju da konzumiraju duvanske proizvode sve niža.

On je juče na konferenciji povodom Nacionalnog dana kontrole duvana kazao da od ukupnog broja umrlih na godišnjem nivou u državi svaki drugi čovjek umre od bolesti srca i kardiovaskularnog sistema, a svaki peti od raka, te da je duvan "jedan od ključnih riziko faktora".

Grbović je naglasio da Zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda iz 2004. godine nije dao očekivane rezultate i da su unapređenjem normativnog okvira 2011. stvoreni uslovi za potpuniju zaštitu od duvanskog dima u zatvorenom prostoru.

"Zakonom se želi zaštititi 68 odsto nepušača u Crnoj Gori, te uticati na promjenu ponašanja i nestanak pušenja kod 30 odsto svakodnevnih pušača, s aposebnim akcentom na zaštitu maloljetnika..", rekao je.

Grbović je istakao da je neophodno zabraniti sve oblike reklamiranja duvanskih proizvoda, uključujući i promocije i sponzorstva, zatim povećati poreske stope, a time i cijene duvanskih proizvoda.

On je kazao da je potreban ažurniji i neselektivni pristup inspekcijskih organa i da se mora raditi na edukaciji stanovništva, informisanosti o štetnosti upotrebe duvanskih proizvoda, omogućiti stručna i psihološka pomoć onima koji žele da prestanu sa pušenjem.

"Zato zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda treba primijeniti u cjelosti sa svim odredbama, kao što je to uradila većina zemalja EU, Turska...", dodao je Grbović.

On je istakao da svaka popušena cigareta skraćuje život za sedam minuta i da svakih pet sekundi umre jedan stanovnik svijeta od posljedica pušenja, što na godišnjem nivou iznosi šest miliona ljudi, a u Evropi 1,6 miliona. Grbović tvrdi i da je godišnje čak 600 hiljada smrti djece i žena godišnje posljedica takozvanog "pasivnog pušenja".

Nacionalna koordinatorka za kontrolu duvana i direktorica Centra za promociju zdravlja u Institutu za javno zdravlje Agima Ljaljević kazala je da je prema istraživanju iz 2012. godine zabilježeno smanjenje broja pušača u državi. “Imali smo 41,9 odsto pušača u 2000.godini, 32,8 odsto u 2008.godini, a poslednje istraživanje je pokazalo da ih je oko 31 odsto u cijeloj populaciji”, rekla je.

Raste broj dječaka koji puše, cigarete jako dostupne

Ljaljević istakla je da prošlogodišnje istraživanje pokazuje da među stanovništvom uzrasta od 12 do 15 godina imamo povećan broj djece, pogotovo dječaka, koja puše.

Ona je kazala da je u odsnosu na ranije istraživanje smanjen broj djevojčica koje puše, ali da je udvostručen broj dječaka.

“Djeca, njih sedam od desetoro koji puše, kazali su da bi rado prestali da puše, ali je samo njih 30 odsto to pokušalo. Djeca su navela da su im cigarete jako dostupne i da su bez problema mogli da ih kupe ”, naglasila je Ljaljević.

Bonus video: