Više prijava za nasilje u porodici od usvajanja zakona

Pejović je kazala da je u prevenciji i suzbijanju nasilja, generalno nad ženama i pristupu žena pravosuđu, u Crnoj Gori učinjen značajan napredak u proteklih nekoliko godina
65 pregleda 0 komentar(a)
nasilje, nasilje u porodici, Foto: Shutterstock
nasilje, nasilje u porodici, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.11.2014. 11:51h

U Crnoj Gori je, od usvajanja Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, registrovan povećan broj prijavljenih slučajeva nasilja nad ženama, što jasno ukazuje da se taj akt primjenjuje u praksi, poručeno je iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava. Delegacija Crne Gore prisustvovala je Regionalnom sastanku o implementaciji Deklaracije i Platforme za akciju iz Pekinga i zaključaka 23. specijalnog zasjedanja Generalne skupštine, koji se odrzava u Ženevi i koji je organizovao Ekonomsko-socijalni savjet Ujedinjenih nacija (UNECE). Načelnica Odjeljenja za rodnu ravnopravnost Biljana Pejović je, rekla je u okviru sesije Prevencija i eliminacija nasilja nad ženama, istakla da Vlada politiku baziranu na principima nediskriminacije i poštovanja ljudskih prava, kao i da je to iskazano kroz postojeći normativni i institucionalni okvir. Pejović je kazala da je u prevenciji i suzbijanju nasilja, generalno nad ženama i pristupu žena pravosuđu, u Crnoj Gori učinjen značajan napredak u proteklih nekoliko godina. „Naročito na zakonodavnom planu i planu podizanja svijesti javnosti o problemu nasilja nad ženama, kao i da je usvojen je zakonodavni okvir koji se odnosi na ovaj problem“. „Od momenta usvajanja Zakona o zaštiti od nasilja u porodici primijećen je povećan broj prijavljenih slučajeva nasilja u porodici i nasilja nad ženama, što jasno ukazuje da se Zakon primjenjuje u praksi“, saopšteno je iz Ministarstva. Kako se navodi, uspostavljeno je deset multidisciplinarnih timova u okviru centara za socijani rad sa ciljem da se ojača uzajamna saradnja nadležnih institucija u vezi sa rješavanjem slučajeva nasilja u porodici.

Pejović je, ukazujući na problem posebne forme nasilja nad djevojčicama u praksi – pojave prijevremenih i ugovorenih brakova među pripadnicama romske populacije, istakla da je Vlada, u okviru Strategije za unaprijeđenje položaja Roma 2012-2016, posebnu pažnju posvetila tom pitanju. „Kao i da je Crna Gora bila članica grupe zemalja koje su podnijele na usvajanje Rezoluciju Savjeta za ljudska prava o prevenciji ranih , dječjih i prinudnih brakova u septembru prošle godine“, dodaje se u saopštenju. Pejović je rekla da se posebna pažnja posvećuje tom problemu kroz uključivanje medija i informisanje javnosti. „Kao i da se sprovode specijalizovane i rodno senzitivne obuke za predstavnike svih nadležnih institucija koje se bave sprečavanjem nasilja nad ženama, a u sve ove segmente aktivno je uključen NVO sektor u Crnoj Gori“. „Podsjetila je da je da je Crna Gora pristupila Konvenciji o eliminisanju svih oblika diskriminacije žena (CEDAW), kao i da je bila među prvih pet država potpisnica Istanbulske Konvencije o sprječavanju i suzbijanju porodičnog nasilja i nasilja nad ženama, i ratifikovala je“, kaže se nu saopštenju. Pejović je zaključila da su zaštita ljudskih prava i zaštita žena od nasilja prepoznati kao jedan od javažnijih nacionalnih prioriteta Vlade Crne Gore.

Bonus video: