OD SMOKOVCA DO MATEŠEVA

MANS: Najava da će se studija o isplativosti dijela autoputa možda objaviti je bahata i skandalozna

MANS tvrdi da je već sada poznato da će Kinezi i domaća građevinska operativa tokom izgradnje autoputa uživati brojne povlastice koje će im omogućiti da snize troškove poslovanja i maksimizuju profit
53 pregleda 5 komentar(a)
pregovori autoput, Foto: Gov.me
pregovori autoput, Foto: Gov.me
Ažurirano: 10.11.2014. 13:27h

Studija isplativosti izgradnje dijela autoputa od Smokovca do Mateševa je javan dokument i mora odmah biti objavljen kako bi se najšira javnost upoznala sa njegovim sadržajem i opravdanosti ne samo tako velike investicije, već i uzimanja najvećeg kredita u istoriji Crne Gore koji će generacije koje dolaze vraćati, kazali su iz NVO MANS.

"Najava Ministarstva saobraćaja da će spornu studiju možda objaviti kada se Ugovor o gradnji koji je već potpisan verifikuje i u Skupštini je bahata i skandalozna, ali nažalost takođe i u skladu sa praksom koju je Vlada i resorno ministarstvo već upostavilo kada je u pitanju transparentnost velikih projekata u Crnoj Gori.

Studija isplativosti bi trebala javnosti da predoči ključne činjenice i razloge iz kojih Crna Gora uopšte ulazi u ovaj poduhvat, nasuprot onih koje se smo do sada imali prilike da čujemo a koje su gotovo uvijek bile dio političkog vokabulara vladajuće koalicije uoči izbora", navodi se u saopštenju MANS.

Iz MANS dodaju da je posebno problematično što u Ministarstvu saobraćaja planiraju da javnost "možda" upoznaju sa razlozima iz kojih gradimo autoput tek nakon što Skupština Crne Gore stavi tačku na sporazum koji je Vlada Crne Gore napravila sa Kinezima i kada finalna odluka bude donijeta.

"Ovakav slijed stvari je potpuno pogrešan ukoliko u Vladi Crne Gore nemaju šta da kriju kada je ovaj projekat u pitanju, i otvara ogroman prostor za spekulacije i sumnje u transparentnost samog donošenja odluka o tome kako će se trošiti državni novac i ko će imati najviše koristi od najavljene gradnje autoputa. Time se samo pospješuju i sumnje u korupciju koja je gotovo po običaju prateća pojava kada su u pitanju projekti ove razmjere, naročito u državama koje već imaju ozbiljnih problema sa sistemskom korupcijom", saopšteno je iz MANS.

Po njihovim riječima već sada je poznato da će Kinezi i domaća građevinska operativa tokom izgradnje autoputa uživati brojne povlastice koje će im omogućiti da snize troškove poslovanja i maksimizuju profit.

"Osim političkih floksula kako će autoput preobraziti sjever i kreirati nova radna mjesta, javnosti i dalje nijesu poznate precizne ekonomske projekcije koje bi pokazale šta konkretno građani Crne Gore dobijaju od odluke Vlade Crne Gore da za jednu četvrtinu autoputa od četrdesetak kilometara odvoji preko 800 miliona eura", kažu iz ove NVO.

Iz MANS ističu da su oni od početka priče o autoputu od resornog ministarstva i Vlade tražili da objavi najosnovnije informacije o tom projektu, ali do sada su kako tvrde naišli na potpuno ćutanje u ovoj instituciji.

"Do sada smo tražili niz informacija, počev od ponude kineske kompanije, ocjene ponude, dokumenata koje je Vlada donosila još od prošle godine u vezi ovog projekta, prepiski sa kineskom EXIM bankom, zaključenih ugovora, do analize o ekonomskoj isplativosti, ali je sve proglašeno tajnom, zbog čega smo pokrenuli postupke pred nadležnim organima", kazali su iz MANS.

Iz MANS takođe kažu da imajući u vidu navedeno smatraju da je veoma neozbiljno i po povjerenje javnosti u cijeli projekat, pogubno, sakrivati osnovne informacije o izgradnji autoputa na način na koji to pokušava da uradi Ministarstvo saobraćaja.

"Ulazak u posao bez detaljno objašnjene isplativosti cijelog projekta je nešto što smo već vidjeli i na primjeru Ministarstva ekonomije koje je za drugi blok termoelektrane u Pljevljima prvo donijelo odluku od izgradnji, raspisalo tender, izabralo takozvanu "short listu" kompanija, pa tek onda pristupilo izradi studije isplativosti. Ovakva praksa je nešto što otvara prostor za sumnju da se projekti ove razmjere realizuju uz ogromne benefite za investitore, a na račun javnog interesa i budžeta Crne Gore", piše u saopštenju MANS.

Oni stoga pozivaju resorno ministarstvo da bez odlaganja javnosti predoči sve važne aspekte izgradnje autoputa, a naročito one koji se odnose na finansijske benefite, ali i obaveze koje građane očekuju nakon odluke da se pristupi realizaciji ovog projekta.