Bez solitera u budvanskoj luci

Luka Budva i njeno zaleđe, od starogradskih zidina pa do lokala brze hrane na Slovenskoj obali, bez višespratnica
5 komentar(a)
Budva, marina, Foto: Vuk Lajović
Budva, marina, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 10.11.2014. 08:20h

Najatraktivniji dio metropole turizma Luka Budva i njeno zaleđe, od starogradskih zidina pa do lokala brze hrane na Slovenskoj obali, biće bez višespratnica.

To je jasno naznačeno u programskom zadatku za izradu budućeg planskog dokumenta Državna studija lokacije "Dio Sektora 43 Luka Budva".

Vlada je nedavno na sjednici donijela odluku o izradi ovog plana, kako bi ujedno, jedino preostali planom neobuhvaćeni dio Budve, na pravi način urbanizovala.

Imajući u vidu da je “Stratex grupa" američkog biznismena Nila Emilfabra uoči ljeta preuzela gazdo van je gradskom marinom, to se i ukazala potreba da se upravo ovaj dio Budve planski tretira.

„Vertikalna regulacija objekata u zahvatu ovog planskog dokumenta treba da bude definisana uz maksimalno uvažavanje potrebe za neometanim vizurama prema zidinama Starog grada i prema moru.

Državna studija lokacije ne treba da afirmiše objekte visoke spratnosti, već sasvim suprotno intervencije u prostoru treba da budu maksimalno diskretne i prilagođene konkretnom ambijentu", navodi se u programskom zadatku, koji je “Vijestima” dostavilo Ministarstvo održivog razvoja i turizma u planskom dokumentu.

Programski zadatak daje jasne smjernice budućem obrađivaču plana, kako će planski tretirati taj dio budvanske obale.

Uz naglasak da Stari grad i njegovo neposredno okruženje predstavljaju oslonac i osnovni potencijal razvoja savremene Budve, kako se navodi u programskom zadatku, to je prostor ukrštanja višestrukih identitetskih slojeva Budve.

“Stratex grupa“ američkog biznismena Nila Emilfabra uoči prošlog ljeta preuzela gazdovanje gradskom marinom

“U isto vrijeme to je i prostor velike potrebe za investicijama i osavremenjivanjem. Priobalni prostor u zoni Budvanske luke više desetljeća egzistira u percepciji Budvana i njihovih gostiju kao prostor velikog razvojnog potencijala. To je prostor izrazitog javnog karaktera. Postojeće stanje predmetnog prostora od vrha gradske luke i bazena, Pizane, pa preko gradskog parka, stare autobuske, sve do "Školijere" ukazuje na potrebu temeljne rekonstrukcije, preispitivanja privremenih sadržaja i namjena tog prostora, kao i na potrebu integracije predmetnog prostora u neposredno zaleđe, ali i akvatorijum. Današnja slika raznorodnih i neusklađenih sadržaja i konflikta u prostoru zahtijeva integralan pristup ovom lokalitetu”, navodi se u dokumentu.

Kako se ističe “potreba integracije novih sadržaja i zahtjeva proizašlih iz velikih promjena koje su se počele dešavati u okolini lokacije i onih koje se planiraju za blisku budućnost, ali i potreba pažljivog tretmana prostora u okruženju spomenika kulture prve kategorije, kao što je Stari grad Budva, biće osnovni izazov za eksperte koji budu angažovani na izradi ovog planskog dokumenta”.

“Ne treba izgubiti iz vida da je prostor akvatorijuma Budvanske luke i neposredni obalni pojas u zoni Morskog dobra ujedno i osnovna kontaktna tačka ne malog broja turista koji plovilima posjećuju Budvu. Ova činjenica posebno naglašava potrebu adekvatne infrastrukturne opremljenosti predmetne lokacije”, navodi se u programskom zadatku.

Inače planskim dokumentom biće pokriven kopneni pojas od jugoistočnih zidina Starog grada, vrha Gradske luke, bazena i kupališta kod Lučke kapetanije pa Slovenskom ulicom dalje.

Plan će tretirati i prostor zgrade Jugoslovenskog rječnog brodarstva

Interesantno je to da će upravo ovim planom napokon biti obrađen dio na kojem je izgrađena zgrada Jugoslovenskog rječnog brodarstva. Napuštena zgrada, koja godinama zjapi prazna, nerijetko je ranijih sezona poslužila i kao smještaj beskućnicima, vlasništvo je kompanije Vektra biznismena Dragana Brkovića. Brković je prije devet godina kupio zgradu sa atraktivnom parcelom na samoj pjeni od mora od beogradskog biznismena Nenada Đorđevića. Planovi Vektre su bili veliki, ali nikada nijesu počeli da se realizuju, upravo zbog nedostatka planskih dokumenata.

Ne mogu da se grade veliki hoteli u blizni luke

Planskim dokumentom biće pokriven kopneni pojas od jugoistočnih zidina Starog grada, vrha gradske luke, bazena i kupališta kod Lučke kapetanije, pa Slovenskom ulicom dalje. „Namjenom površina iz Prostornog plana posebne namjene za Morsko dobro PPPN MD nije definisana površina za obimnije hotelskoturističke komplekse. Međutim predmetni prostor posjeduje potencijal za rekonstrukciju, razvoj, prilagođavanje i prenamjenu nekoliko postojećih objekata i zona u njihovom neposrednom okruženju, kako bi mogli zadovoljiti turističke potrebe i potencijale ovako prestižne lokacije.

Bonus video: