Učešće u misijama doprinos integacijama i međunarodnom ugledu

0 komentar(a)
Vojska Crne Gore, Foto: Mod.gov.me
Vojska Crne Gore, Foto: Mod.gov.me
Ažurirano: 09.11.2014. 11:55h

Učešće u međunarodnim misijama značajno doprinosi evroatlantstkim integracijama Cme Gore i njenom međunarodnom ugledu i ima pozitivan uticaj na proces modernizacije, interoperabilnosti i izgradnje sposobnosti Vojske.

To se navodi u zaključcima Odbora za bezbjednost dostavljenim parlamentu, na osnovu oktobarske sjednice na kojoj je razmatran Izvještaj o učešću pripadnika Vojske u međunarodnim snagama, mirovnim misijama i drugim aktivnostima u inostranstvu u 2013. godini.

“Učešće u misijama sa pripadnicima oružanih snaga drugih država doprinosi unaprjeđenju bilateralne saradnje i ima pozitivan efekat na pitanje regionalne stabilnosti”, kaže se u dokumentu.

Navodi se da su obuke pripadnika Vojske Crne Gore u misiji "International Security Assistance Force" (ISAF) u Avganistanu, operaciji EU NAVFOR — Atalanta u Somaliji i mirovnoj misiji Ujedinjenih nacija "United Nations Mission in Liberia" (UNMIL) u Liberiji realizovane planski i prema medunarodnim standardima.

“Broj prijavljenih kandidata omogućio je adekvatan i kvalitetan izbor lica koja se upućuju”, kaže se u Izvještaju.

Odbor je, na sjednici 13 oktobra, posebnu pažnju posvetio sveobuhvatnosti, kvaliteta priprema i nivoa bezbjednosti angažovanja pojedinaca i jedinica Vojske, kao i pitanjima kriterijuma za popunu, pripremanje, obuku i opremanje učesnika .

Odbor je konstatovao da je 2013. godine, u kontekstu pripeme kontigenta za učešće u misiji ISAF u Avganistanu, Savjet za odbranu i bezbjednost usvojio izmjenu nacionalnih ograničenja na osnovu kojih je došlo do promjene zadatka i premještaja predstavnika cmogorskih oružanih snaga.

“Na osnovu rasprave, uz konstaciju da je učešćem na novom zadatku obezbjedenja baze Marmal unaprjedena saradnja sa oružanim snagama Hrvatske, Odbor je ocijenio da je učešće pripadnika Vojske Crne Gore u toj misiji u funkciji održavanja interoperabilnosti sa partnerskim savezničkim snagama i u funkciji izgradnje i jačanja sposobnosti pripadnika i jedinica Vojske”, kaže se u Izvještaju.

Konstatovano je da se iskustva u misiji direktno primjenjuju u sistemu obuke, što značajno doprinosi dostizanju visokih standarda oružanih snaga i unaprjedenja borbene gotovosti crnogorske Vojske.

U raspravi o učešću pripadnika Vojske u operaciji «EU NAVFOR — ATALANTA Odbor je konstatovao da je Vojska prošle godine uputila prvog pripadnika u komandu operacije u Veliku Britaniju, doprinoseći ostvarivanju partnerskog cilja za rad u NATO komandama.

“U diskkusiji o pripremama, angažovanju i rezultatima pripadnika Vojske u mirovnoj misiji UNMIL u Liberiji, Odbor je zakIjučio da Cma Gora, kao članica Ujedinjenih nacija, daje puni doprinos medunarodnoj zajednici u reagovanju na konfliktne situacije, i stiče dragocjena iskustva iz domena vojnih operacija niskog intenziteta”, kaže se u Izvještaju.

Bonus video: