Bakoviću stižu pritužbe zbog diskriminacije u kafiću "Banja"

0 komentar(a)
kafe Banja, Foto: Luka Zeković
kafe Banja, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 09.11.2014. 10:14h

Preko 20 članova nevladinih organizacija LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar, tokom jučerašnjeg dana, podnijelo je Zaštitniku ljudskih prava i sloboda Crne Gore Šućku Bakoviću pojedinačne pritužbe zbog navoda o postojanju diskriminacije u kafiću “Banja” u Podgorici, saopšteno je iz LGBT Foruma Progres.

Ta organizacija je podsjetila na pisanje Vijesti o praksi tog ugostiteljskog objekta u kojem je osoblje kafića dobilo instrukciju da u lokal onemogući boravak građanima, uglavnom, Sirije koji su tražioci azila u Crnoj Gori.

To je urađeno zbog žalbi i straha “stalnih gostiju” da im imigranti ne prenesu ebolu.

Među podnosiocima pritužbi su i bivši i sadašnji direktori nevladine organizacije LGBT Forum Progres Zdravko Cimbaljević i Stevan Milivojević, kao i predsjednik nevladine organizacije LGBTIQ Socijalni Centar Elmir Đoković, navodi se u saopštenju.

Svi podnosioci pritužbe su od Ombudsmana Bakovića zatražili pokretanje odgovarajućeg postupka i blagovremenu, a ne zakašnjelu, informaciju o ishodu istog.

LGBT Forum Progres, kako navode, žali što institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, koja je u posjedu svih potrebnih resursa, nije reagovala na adekvatan način i postojanje diskriminacije provjerila istog dana, 7. novembra 2014. godine, na licu mjesta.

"LGBT Forum Progres je očekivao da Zaštitnik Baković, neko od njegovih zamjenika, ili neko od osoblja ove institucije, u pratnji građana Sirije, i drugih osoba, posjetiti ugostiteljski lokal i obavi odgovarajuće situaciono testiranje. To je uobičajena praksa za ovakve incidente u kojima se uskraćuju jednaka prava i mogućnosti a pojedinci, diskvalifikuju, zbog određene specifičnosti. testiraju prisutnost diskriminacije u jednom klubu. Nažalost blagovremene radnje testiranja prisutnosti diskriminacije u ovom lokalu su izostale. LGBT Forum Progres izražava žaljenje što se nastavlja nerad i kompromitacija centralnog nacionalnog mehanizma za zaštitu od diskriminacije", saopšteno je iz LGBT Foruma Progres.

Iz te organizacije očekuju da se javno oglase, zbog prevencije drugih incidentnih situacija, zdrastvene i druge vlasti, u pogledu stanja zdravlja građana koji su zatražioci azila u Crnoj Gori.

Bonus video: