Specijalce sele u Danilovgrad

Ideja stiže nepune četiri godine nakon što je Vlada za 8,4 miliona eura kupila kamp na Zlatici, gdje su oni trenutno smješteni, a koji je nekoliko godina prije toga, zajedno sa drugim lokacijama, prodala za gotovo duplo manje novca
318 pregleda 0 komentar(a)
specijalci, SAJ, Foto: Savo Prelević
specijalci, SAJ, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.11.2014. 07:44h

Čelnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) planiraju da sjedište elitnih policijskih jedinica presele u Danilovgrad.

Kompletan posao oko novog centra za obuku specijalaca prema grubim procejenama MUP-a mogao bi da košta oko 1,5 miliona eura.

Takva ideja stiže nepune četiri godine nakon što je Vlada za 8,4 miliona eura kupila kamp na Zlatici, gdje su oni trenutno smješteni, a koji je nekoliko godina prije toga, zajedno sa drugim lokacijama, prodala za gotovo duplo manje novca.

Izvor “Vijesti” iz Uprave policije kazao je da će novo sjedište Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) i Posebne jedinice policije (PJP) biti u krugu danilovgradske kasarne “Milovan Šaranović”.

U tom objektu specijalci već odavno vježbaju gađanje, a na tom terenu često izvode i pokazne vježbe.

Ideju da se elitine policijske jedinice presele u krug kasarne, sagovornici “Vijesti” iz policije ocijenili su kao vrlo dobru, ističući prednosti koje za svakodnevno vježbanje pruža taj prostor.

Iz MUP-a “Vijestima” nije precizno odgovoreno da li će to biti nova lokacija elitnih jedinica, ali su kazali da rade na pronalaženju rješenja za njihov “trajni smještaj”.

U odgovorima piše da su se komandanti SAJ-a i PJP-a početkom godine obratili ministru i direktoru Uprave policije “ukazujući na izuzetno loše stanje Centra za obuku na Zlatici”.

FOTO: Fonet

“Konstatovali su da su sve prostorije u kampu 'Zlatica' u veoma lošem stanju, najviše zbog dotrajalosti samog objekta, neadekvatnog održavanja... Da su česti ispadi objekta sa elektro napajanja, da dolazi do kvara elektroinstalacija, dovoda za grijanje, što znatno otežava rad službenika u ovim prostorijama.

Iskazana je i zabrinutost da bi zbog, prije svega, ispada sa elektro napajanja, moglo doći do posljedica koje bi ugrozile materijalno-tehnička sredstva, ali i sigurnost pripadnika jedinice”, pojašnjeno je iz MUP-a.

Ministar policije Raško Konjević, koji sada treba da rješava pitanje dotrajalog i zapuštenog Centra za obuku specijalaca, nedugo nakon dolaska na funkciju kritikovao je kupovinu kampa na Zlatici, ali i prozvao tužilaštvo zbog toga što nije procesuiralo taj slučaj.

Vlada je kamp na Zlatici kupila u avgustu 2011. od UTTP-a Crna Gora, vlasnika Žarka Burića.

Tada je direktor policije bio Veselin Veljović, ministar policije Ivan Brajović, premijer Igor Lukšić, a vrhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić. U februaru 2012. Lukšić je tu investiciju ocijenio opravdanom i racionalnom.

Samo pet godina prije “opravdane” investicije Burićeva kompanija “Normal Tours” kupila je od Vlade 51,36 odsto akcijskog kapitala UTIP-a.

U tom paketu, oni su osim motela i zemljišta na Zlatici dobili i hotele “Crna Gora” i “Ljubović”, za 4.760.000 eura. Normal se tada obavezao da investira 17.300.000 eura u hotele „Ljubović" i „Crna Gora".

Prašina oko kupovine kampa, u kojem su elitne jedinice policije još od 1998. podigla se u decembru 2013.

FOTO: Savo Prelević

Poslanik SNP-a Velizar Kaluđerović tada je na sjednici skupštinskog odbora za bezbjednost ocijenio da je taj posao bio vrlo problematičan, a Konjević se saglasio sa njim, ističući da je prava adresa za to pitanje tužilac.

"Zaista ne znam zašto tužilac nije procesuirao taj slučaj, to je pitanje za njih. Dati 8,4 miliona za taj prostor. Mislim da je to bila pogrešna odluka Vlade i da tužilac treba da se pozabavi njome jer je neracionalna, neekonomična i nesvrsishodna", rekao je Konjević tada.

Kupovina kampa bila je tema i kontrolnog saslušanja skupštinskog Odbora za antikorupciju pretposljednjeg dana 2013.

Bivši VDT Veselin Vučković tada je poslanike pismom obavijestio da je Tužilaštvo otvorilo postupak povodom te kupovine.

Rad i obuka u kampu na niskom nivou

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova “Vijestima” je pojašnjeno da je ministar Raško Konjević, odmah nakon dopisa komandanata SAJ-a i PJP-a formirao stručnu komisiju čiji su članovi bili predstavnici te dvije elitne jedinice i stručnih službi MUP-a.

“Analiza stanja objekta na Zlatici, koju je uradila posebna komisija, pokazala je da on nije pogodan za trajni smještaj SAJ-a i PJP-a. U dokumentu je ocijenjeno da je stanje izuzetno loše, te da je mogućnosti nesmetanog rada, života i obuke u kampu na veoma niskom nivou. Takođe, konstatovano je da postojeće okruženje i neposredna blizina stambenih objekata onemogućavaju izvođenje specifičnih obuka koje ovi službenici moraju da imaju”, kazali su iz MUP-a.

Pojašnjeno je da je na osnovu njihove analize MUP preduzeo aktivnosti za rješavanje smještaja pripadnika dvije elitne jedinice.

“U kapitalnom budžetu za 2015. godinu zatražena su sredstva za izradu projektne dokumentacije za objekat u kojem će trajno biti smješteni pripadnici PJP i SAJ-a, kao i saglasnost sa izgradnju smještajnih kapaciteta na novoj lokaciji u skladu sa standardima. Gruba procjena je da bi to koštalo oko 1,5 miliona eura. Projektom će biti definisana sredstva za izgradnju koja će biti planirana 2016. godine”, kazali su iz MUP-a.

Bonus video: