Đukanović: Zločini Holokausta i genocida da se nikada ne ponove

Predsjednik je izrazio najdublja saosjećanja sa milionima stradalih tokom Drugog svjetskog rata
1433 pregleda 10 komentar(a)
Đukanović, Foto: Filip Roganović
Đukanović, Foto: Filip Roganović

Sjećanje na žrtve Holokausta je opomena i podsjećanje na obavezu svih, državnih organa i pojedinaca, da unapređujemo i činimo sve neophodno u pravcu prevencije antisemitizma i svih oblika rasne i religijske mržnje, rekao je crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, koji se obilježava 27. januara, on je izrazio najdublja saosjećanja sa milionima jevrejskih, kao i sa žrtvama slovenskih, romskog i drugih naroda, osoba s invaliditetom i lica homoseksualne orijentacije, koji su tokom Drugog svjetskog rata stradali isključivo zbog etničke ili vjerske pripadnosti i njihove različitosti.

Kako je kazao, u uslovima kada se evropska društva suočavaju sa rastućim pritiskom snaga populizma, nacionalizma, ksenofobije i netolerancije, i kada su najviše vrijednosti jednakosti pod stalnom prijetnjom, naši zajednički napori moraju biti još jači.

"U tom pravcu, duboko vjerujem da obrazovanje nastavlja da bude najmoćnije oružje za jačanje demokratskih vrijednosti i snaženje svijesti da smo, kako to kaže Univerzalna deklaracija, svi rođeni slobodni, sa jednakim dostojanstvom i pravima", rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, samo na taj način možemo, kako stoji i u centralnoj temi ovogodišnjeg obilježavanja Dana sjećanja, zahtijevati i braniti ljudska prava i time stvarati pretpostavke da se zločin Holokausta i zločin genocida nikada ne ponove.

"Crna Gora nastavlja da kroz aktivnosti i saradnju na nacionalnom i međunarodnom planu promoviše i štiti slobodu religije ili uvjerenja i da njeguje multireligijski sklad i suživot. U tom kontekstu, snažno podržavamo djelovanje Jevrejske zajednice u Crnoj Gori i odluku o izgradnji sinagoge", kazao je Đukanović.

Kao država smo, poručio je on, odlučni da radimo na sprečavanju svih znakova mržnje i netrpeljivosti, da unapređujemo uzajamno poštovanje i razumijevanje i gradimo društvo koje je otporno na sve ideologije i forme diskriminacije i netolerancije.

Bonus video: