Žene koje ulaze u treće doba češće da idu na mamografiju

Spilman je kazao da je lijek "hercpetin", mada jako skup, uticao na to da se stopa mortaliteta od raka dojke obori za 40 odsto
0 komentar(a)
Mark Spilman, Foto: Boris Pejović
Mark Spilman, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 08.11.2014. 19:11h

Onkolog sa Instituta "Gustave Roussy" iz Francuske Mark Spilman ocijenio je danas u Podgorici da je informisanje o raku dojke značajno za rano otkrivanje bolesti.

On je na Međunarodnom simpozijumu "Savremeni pristupi u liječenju raka dojke" održanom u Dvorcu Petrovića u Podgorici kazao da žene koje ulaze u treće doba češće treba da idu na mamografiju i naglasio da od devedesetih godina pacijenti značajno manje umiru od te bolesti.

Spilman je kazao da je lijek "hercpetin", mada jako skup, uticao na to da se stopa mortaliteta od raka dojke obori za 40 odsto.

On je naglasio da se "najbolja hemioterapija" mora propisati svim pacijentkinjama, ali i da hormonoterapija ima isti nivo efikasnosti.

Plastični hirurg iz Srbije Olivera Kosovac kazala je da su žene između 40. i 49 godine najviše motivisane za "rekonstrukciju dojke" nakon operacije kancera i da na taj način vraćaju samopouzdanje.

Simpozijum iz oblasti kliničke onkologije organizovala je Fondacija Petrović Njegoš u saradnji sa Institutom za onkologiju "Gustave Roussy" .

Bonus video: