"Gradnja autoputa je interes vrha vlasti i lobija podizvođača"

“Domaći podizvođači neće plaćati PDV, pritiskali su da se krene u posao da ostvare ekstraprofit”
130 pregleda 30 komentar(a)
pregovori autoput, Foto: Gov.me
pregovori autoput, Foto: Gov.me
Ažurirano: 08.11.2014. 19:20h

Odluka da kineske kompanije koje će graditi autoput ne moraju da plaćaju poreze državi za većinu opozicije predstavlja političku odluku od koje će veliku korist imati samo pojedinci iz vrha vlasti.

Nezavisni poslanik Mladen Bojanić kaže da je odluka o izgradnji autoputa pod nevjerovatnim uslovima, krajnje nepovoljnim za državu, politička i da nema nijedno ekonomsko i finansijsko opravdanje.

“Sve ovo, od davanja nevjerovatnih povlastica izvođaču i podizvođačima, do pristajanja da se o svim sporovima odlučuje u Pekingu govori da je ovo politička odluka i da se htjela donijeti po svaku cijenu”, kaže Bojanić za “Vijesti”.

Njemu je jasno “da nijesu po srijedi državni interesi”:

Mladen Bojanić

“Ako Skupština izglasa podršku za ovaj projekat, a hoće jer su SDP-ovci disciplinovani, a i njihov je ministar saobraćaja, to će biti novo veliko opretećenje za državni budžet. Da je ovo politička odluka koja nema veze sa interesima države, govori i to da će se ovaj projekat dominanatno finansirati iz budžeta, a državna kasa neće imati nikakvih prihoda od njega, jer je tako uređeno zakonom. Od ovoga će koristi imati jedino vlast koja će na taj način pokušati da ostane na vlasti”.

Pošto ni domaći podizvođači, kojima sljeduje 30 odsto para, neće plaćati PDV, on vjeruje da je i ovdašnji građevinski lobi vršio pritisak da se krene u realizaciju ovog posla da bi se ostvario ekstraprofit.

Nebojša Medojević (DF) smatra da je simptomatično da se u finansiranju ovog projekta ne koristi ni euro iz EU fondova.

Nebojša Medojević

“Sumnjamo da je Đukanoviću cilj da ovim komadom autoputa izmjesti saobraćaj iz Platija da bi na Morači sa svojim patnerima gradio hidroelektrane. Jasno je da je ovo projekat vrha vlasti, koji je i donio ovu nerazumnu odluku koju će plaćati buduće generacije”, kaže Medojević.

Na pitanja o nevjerovatnim povlasticama za izvođača i podizvođače, otvorenoj mogućnosti da domaće kompanije ostvare milionski ekstraprofit i o nesigurnoj poziciji države jer će za sporove biti nadležan Peking, iz DPS-a odgovaraju da je to “najveći građevinski poduhvatu u istoriji...”.

“Podržaćemo svaki sličan projekat koji služi građanima i razvoju države. Uslovi pod kojima je potpisan ugovor izrazito su povoljni, a podrazumijevaju grejs period od šest godina, kamatu od svega dva odsto, te završetak radova za 48 mjeseci od početka gradnje. Sigurni smo da je Vlada postigla najpovoljnije uslove za izgradnju prve dionice autoputa. Sve to, zajedno sa efektima koje će izgradnja puta imati na ukupan ekonomski ambijent, čini dugoročni interes i razvojne šanse za državu i građane”, piše u odgovoru Službe za informisanje DPS-a.

Koristi od novca iz Kine za državu nema

Medojević tvrdi da neće biti praktično nikakve koristi za državu od “ulaska 800 miliona eura”.

“Put će graditi ljudi iz Kine, od planera do fizičkih radnika. Sve što se može biće uvezeno iz te zemlje, tako da će novac kroz Crnu Goru proći kao kroz protočni bojler. Ovo je još jedan njihov avanturistički projekat od kojeg će jedino imati veliku korist oni, a račun da to plate dobiće buduće generacije”, kaže Medojević.

On procjenjuje da je plan vrha vlasti da napravi “komad autoputa” i da neće biti nastvaka.

Iz SDP-a, odakle dolazi ministar saobraćaja Ivan Brajović, nijesu htjeli juče da saopšte svoj stav o neobičajenim odredbama ugovora sa Kinezima. Ni Vladin biro za odnose sa javnošću nije odgovarao na pitanja “Vijesti”.

Neće nas koštati 800 miliona, nego mnogo više od milijardu

Goran Tuponja (PCG) objašnjava da dionica autoputa neće koštati 800 miliona, nego preko milijardu jer ugovorenu cijenu treba uvećati za vrijednost PDV.

“Ako to znači da su i primanja zaposlenih oslobođena plaćanja za socijalna davanja, onda se ta suma dalje vrtoglavo povećava i moramo se pitati zašto je to tako i gdje je tu interes države”, kaže Tuponja.

Goran Tuponja

To što će se o eventualnim sporovima odlučivati u Pekingu, za Tuponju znači ozbiljnu dilemu hoće li biti osigurana ravnoravnost i nepristrasnost:

“Mislim da nije realno očekivati da kineski interes naspram interesa Crne Gore bude zaštićen u Pekingu... Niko nema ništa protiv da ako neko kvalitetno i pošteno radi bude odgovarajuće plaćen i zaradi dobar novac, ali ukoliko nema transparentnosti i poslovi budu dobijani na osnovu bliskosti sa DPS-om ili nekim funkcionerima DPS-a onda će doći do enormnog bogaćenja pojedinaca, bili oni oslobođeni PDV-a ili ne”.

Ministarstvo neće da objelodani analizu o isplativosti autoputa

Ministarstvo saobraćaja sada neće objevljivati studiju o isplativosti dijela autoputa Smokovac - Mateševo koju je uradio tim profesora Ekonomskog fakulteta.

Iz ovog Ministarstva su rekli “Vijestima” da nemaju praksu da objavljuju ovakve studije, ali i da bi je možda mogli objaviti kada se usvoji predlog zakona o autoputu i Skupština da saglasnost na ugovor o gradnji i kreditu.

Članica tima koji je radio studiju prof. dr Jasmina Ćetković je izjavila da je analiza utvrdila isplativost autoputa i povrat uloženog novca za 17 godina.

Bonus video: