Zakonom o lobiranju do efikasnije kontrole aktivnosti

Usvajanje Zakona o lobiranju predvideno Akcionim planom (AP) za pregovaradko poglavlje 23 - Pravosuđe i temeljna prava, dok je kao nadležna institucija za nadzor nad sprovodem zakona predviđena Agencija za sprječavanje korupcije
0 komentar(a)
Odbor za politički sistem, Foto: Savo Prelević
Odbor za politički sistem, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.11.2014. 13:55h

Novim zakonom o lobiranju efikasnije će se kontrolisati aktivnosti pojedinaca ili interesnih grupa koje u tom postupku na nelegitiman način pokušavaju da ostvare Iične interese.

Zakon o lobiranju, koji je predložila Vlada, u četvrtak je, većinom glasova, podržao Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu.

Usvajanje Zakona o lobiranju predvideno Akcionim planom (AP) za pregovaradko poglavlje 23 - Pravosuđe i temeljna prava, dok je kao nadležna institucija za nadzor nad sprovodem zakona predviđena Agencija za sprječavanje korupcije.

“Agencija će biti nezavisno profesionalno antikorupcijsko tijelo, koje će objediniti najznačajnije preventivne antikorupcijske nadležnosti postojećih organa (uključujući i lobiranje) i počeće sa radom 1. januara 2016. godine”, kaže se u obrazloženju zakona.

Podsjeća se da je u Izvještaju o napretku Crne Gore za 2014. godinu u oblasti borbe protiv korupcije konstatuje se da se kasni sa ispunjavanjem nekoliko važnih mjera u AP, posebno u vezi usvajanja antikorupcijskih zakona.

“Jedan od tri preventivna antikorpcijska zakona sa čijim svajanjem se kasni je i Zakon o lobiranju. Neblagovremeno donošenje ovog zakona usporilo bi aktivnosti na unaprjeđenju normativnog antikorupcijskog okvira, kao važnog uslova za nastavak porocesa pristupanja Crne Gore EU”, kaže se u predloženom aktu.

Novim zakonom određeni su limiti, pravila i sankcije za nepoštovanja pravila lobiranja, a osnovni principi su etičnost i profesionalnost.

“Lobista odnosno pravno lice koje obavlja djelatnost lobiranja mora ispunjavati odredene formalne uslove za obavljanje djelatnosti, raditi sa tačnim podacima i striktno se pridržavati moralnih pravila”, kaže se u zakonu.

Za poslove lobiranja je neophodno posjedovanje sertifikata koji izdaje Agencija za sprječavanje korupcije.

Predviđen je i obavezan upis lobista u Registar, što podrazumijeva navođenje uslova da bi fizička i pravna lica mogli obavljati tu djelatnost.

Registar je javan i objavljuje se na Internet stranici Agencije za sprječavanje korupcije i sadrži podatke o lobistima, pravnim licima koja obavljaju tu djelatnost i naručiocima lobiranja.

“Na ovaj način obezbjeđuje se puna transparentnost, kako bi javnost bila u potpunosti upoznata sa lobističkim aktivnostima i da bi se potencijalnim naručiocima pružile potrebne informacije u izboru lobiste kao ugovorne strane”, kaže se u obrazloženju.

Donošenjem Zakona o lobiranju zaokružuje se set antikorupcijskih zakona koji se primarno odnose na prevenciju korupcije.

Bonus video: