UCG potreban veći budžet, ali da njime rukovodi transparentno

Prema njenim Popović iz CGO, neprihvatljivo je da do danas nema utvrđene odgovornosti za minus od gotovo šest miliona eura, “već da se to prihvata samo kao činjenica, a da se traži značajno uvećanje budžeta”
0 komentar(a)
Univerzitet Crne Gore, UCG, Foto: Vesko Belojević
Univerzitet Crne Gore, UCG, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 08.11.2014. 12:12h

Univerzitet Crne Gore (UCG) treba da dobije više novca iz državnog budžeta, ali samo pod uslovom da ga koristi transparentno i odgovorno, što do sada nije bio slučaj, smatraju u Centru za građansko obrazovanje (CGO).

Rektorka UCG Radmila Vojvodić kazala je na sjednici Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport da očekuje veći budžet za tu ustanovu u narednoj godini.

Saradnica na programima u CGO, Mira Popović, podsjetila je da ta nevladina organizacijama godinama ukazuje na “nedomaćinsko” upravljanje finansijama UCG, kao jednog od, kako je navela, ključnih uzroka loše situacije na toj visokoakademskoj ustanovi.

"Vjerujemo da je važno prvo napraviti analizu dosadašnjeg načina trošenja, utvrditi odgovornost za propuste i predložiti jasan finansijski plan, koji će ići u pravcu ne samo pokrivanja već kreiranih gubataka od strane prethodnih rukovodstava, već i na unaprijeđenje kvaliteta nastavnog procesa”, rekla je Popović agenciji MINA.

Prema njenim riječima, neprihvatljivo je da do danas nema utvrđene odgovornosti za minus od gotovo šest miliona eura, “već da se to prihvata samo kao činjenica, a da se traži značajno uvećanje budžeta”.

“Stoga, očekivano je i legitimno da se nova rektorka zalaže za vraćanje budžeta od 17 miliona eura, koliko je nekad UCG imao, ali je neophodno da prije toga utvrdi kako se došlo u postojeće stanje i koje su stvarne mjere revitalizacije UCG i njegovog osnaživanja za konkurenciju koja postoji”, smatra Popović.

Na pitanje kako komentariše navode predsjednika Upravnog odbora UCG, Duška Bjelice, koji je tražio od parlamenta da zaštiti tu visokoakademsku ustanovu od priliva diploma iz regiona, posebno sa ratnih područja, Popović je ocijenila da je takav “paušalan” zahtjev neozbiljan.

“Imajući u vidu da je značajan dio regiona bio zona ratnog područja, kao i da se u istim dijelovima regiona nalaze sada univerziteti kojima UCG može da pozavidi na kvalitetu”, navela je Popović.

Ona je kazala da, ukoliko Bjelica ima znanja o sumnjivom kvalitetu diploma sa konkretnih univerziteta iz regiona, “to je morao tako i istaći”.

“Ovako to ostaje samo pokušaj “patriotske igre” na račun maskiranja stvarnih problema na UCG. Dodatno, treba imati u vidu princip konkurencije, na kojem i Evropska unija instistira, a koji se direktno kosi sa ovako postavljenim zahtjevom”, ocijenila je Popović.

Ona je rekla da je bitno da stečene diplome budu zaslužene redovnim višegodišnjim učenjem i polaganjem ispita u skladu sa opšteprihvaćenim procedurama.

“Rukovodstvo UCG-a treba da bude fokusirano na kvalitet visokog obrazovanja u Crnoj Gori i njegovo izdizanje na daleko viši nivo, kako bi se ono pozicioniralo adekvatno na mapi evropskog visokog obrazovanja”, smatra Popović.

Upitana da li bi smanjenje broja upisanih studenata promijenilo trenutno stanje broja kvalifikovanih visokoškolaca koji su na berzi rada, jer bi svršeni srednjoškolci u jednakom broju upisivali fakultete u regonu, Popović smatra da je neophodno da Ministarstvo prosvjete unaprijedi sistem edukacije srednjoškolaca, kako bi oni brže nalazili posao.

“Jer crnogorsko tržište rada postaje premalo za ovoliki broj visokoškolaca, što pokazuje i brojka svršenih visokoškolaca koji se nalaze na Birou rada”, navela je Popović.

Ona je mišljenja da treba motivisati mlade koji nemaju potencijala, energije ili ambicije da se dalje školuju da se bave onim zanimanjima za koja su obučeni u srednjim stručnim školama naročito zanatskim poslovima. “Jer to zahtijeva naše tržište rada, koje raspolaže sa preko 20 hiljada radnih mjesta za koji mora da se uveze kadar”.

“Dodatno, treba raditi sveobuhvatnije na neformalnoj edukaciji koja može omogućiti veći stepen fleksibilnosti onih koji traže posao”, dodala je Popović.

Upitana šta bi UCG trebalo da preduzme da uskladi ponudu studijskih programa sa berzom rada, Popović je rekla da ta visokoakademska ustanova mora redovno da ispituje tržište rada, da unapređuje i ažurira procese nastave u onim studijskim programima koji su i dalje neophodni tržištu rada, kao što su prirodne nauke.

“Sa druge strane UCG bi trebalo da ukine ili značajno smanji broj studenata za one studijske programe koji su se odavno pokazali kao prezasićeni na tržištu. Naravno, bilo bi poželjno da u praćenju tržišta rada UCG pokaže i kreativnost otvarajući nove programe koji odgovaraju na identifikovane potrebe”, smatra Popović.

Bonus video: