Zaštita životne sredine: Realizovano manje od pola mjera

Vlada je konstatovala da je „nerentabilan” projekat toplifikacije opštine Pljevlja i investiciono neopravdan
0 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Vlada Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.11.2014. 18:53h

Većinu mjera za smanjenje negativnog uticaja na životnu sredinu Vlada i lokalne samouprave nijesu ispunile, iako se pojedine ponavljaju već više godina.

To se može zaključiti na osnovu Izvještaja o realizaciji mjera iz Akcionog plana za smanjenje negativnog uticaja na životnu sredinu za period januar - jun 2014. koji je juče usvojila Vlada.

U dokumentu se navodi da su u tom periodu praćene aktivnosti na realizaciji 71 mjere iz oblasti vazduha, voda, upravljanja otpadom, morskog ekosistema, biodiverziteta, buke i radioaktivnosti u životnoj sredini.

“Od ukupnog broja mjera, realizovano je 29, u toku je realizacija 37, dok je nerealizovano 5 mjera. Pored nastavka sprovođenja započetih aktivnosti, Izvještaj je posebno ukazao da je dodatne napore potrebno uložiti u realizaciju mjera iz oblasti voda i upravljanja otpadom”.

Sudeći po Izvještaju, najmanje je urađeno u oblasti voda, gdje je planirana realizacija osam mjera i one su “u toku”.

Isto toliko mjera predviđeno je i u oblasti upravljanja otpadom, a najmanje je urađeno kada je u pitanju izrada planova i projekata sanacije za odlagališta, izgradnja adekvatne infrastrukture za obradu otpada i donošenje lokalnih planova upravljanja otpadom.

Konstatuje se i da je “nerentabilan” projekat toplifikacije opštine Pljevlja.

“Imajući u vidu ovu odluku, a posebno činjenicu da izgradnja novog bloka TE podrazumijeva i projekat toplifikacije, ulaganje u toplifikaciju koja se vezuje za postojeći blok je nerentabilno i investiciono neopravdano... Remontom elektrofilterskog postrojenja TE 'Pljevlja' tokom 2013. postignuto je smanjenje emisija praškastih materija, a Nacionalnom strategijom upravljanja kvalitetom vazduha za period 2013-2016. godine je planirana i ugradnja sistema za desumporizaciju u TE 'Pljevlja', što predstavlja veliku investiciju (oko 60 miliona eura)”, piše u Izvještaju o realizaciji mjera iz Akcionog plana.

Bonus video: