Autoput: Nijesu samo Kinezi povlašćeni, ekstraprofit i za Bemax

„Bemax ” godinama dobija najunosnije poslove od Vlade, a firma je bliska samom vrhu vlasti
671 pregleda 30 komentar(a)
Ažurirano: 07.11.2014. 18:48h

Crnogorske građevinske kompanije, kojima sleduje 30 odsto vrijednosti posla na izgradnji dionice autoputa Podgorica-Mateševo, dobiće nekoliko stotina miliona čistog novca, pošto neće morati da plaćaju dažbine državi u vidu poreza na dodatu vrijednost (PDV). Biće dužne da plate samo porez i doprinose na dohodak zaposlenih.

Zakonom o autoputu, koji će se uskoro naći pred poslanicima u Skupštini, precizirano je da se izvođač radova (kineske kompanije) oslobađa plaćanja poreza na dobit, PDV-a na materijal i usluge koje on ili njegovi podizvođači koriste prilikom izgradnje, carina na uvoz materijala i robe, a njegovi radnici koji nijesu državljani Crne Gore, neće plaćati porez na dobit fizičkih lica i doprinose za socijalno osiguranje (penziono i zdravstveno).

Što se tiče podizvođača, članom 16 Zakona je predviđeno da oni neće morati da plaćaju PDV. Prema nezvaničnim inormacijama iz Vlade, jedna od glavnih stavki pregovora sa Kinezima je bila da crnogorske kompanije učestvuju u izgradnji autoputa. Vodeća među njima, koja godinama unazad dobija najunosnije poslove iz Vlade, je “Bemax”, koja važi za firmu vrlo blisku pojedincima iz samog vrha vlasti.

Prvi Vladin partner za izgradnju autoputa, hrvatski "Konstruktor”, angažovao je "Bemax” za pripremne radove...

Mehanizacija „Bemaxa”, foto: Tufik Softić

Ugovorom je predviđeno da domaćim podizvođačima moraju biti povjereni poslovi vrijedni bar 30 odsto od ukupne cijene izgradnje autoputa koji iznosi više od 800 miliona eura, odnosno najmanje oko 250 miliona eura.

Ovakve neuobičajene povlastice za izvođača i podizvođače za upućene u ovu problematiku nemaju nijedno razumno objašnjenje i otvaraju sumnju u regularnost cijelog posla.

“Izuzetne povlastice koje su date kineskom izvođaču radova sa crne liste Svjetske banke (SB), na koju dospijeva samo mali broj najkorumpiranijih firmi na svijetu, izaziva ozbiljnu sumnju da se ovaj projekat porađa uz korupciju na visokom nivou. Jer, takve poreske i druge olakšice, se mogu dati samo sa vrha vlasti, odnosno od najviših rukovodilaca DPS i SDP”, kazao je Dejan Mijović iz Foruma 2010.

Mijović

Komentarišući inforomaciju da su kineske kompanije praktično oslobođene svih državnih dažbina, Mijović je kazao da se to radi jedino u izuzetno rijetkim situacijama kada je riječ o donacijima.

"Ovdje se radi o komercijalnom aranžmanu koji naši građani moraju da otplate u punom iznosu, pa nije bilo razloga da se ide tako daleko u susret izvođaču radova. Objavljeni nacrt Zakona o autoputu takođe potvrđuje slutnje da projekat ne bi imao značajne efekte na zaposlenost u Crnoj Gori jer bi se zapošljavala pretežno strana stručna i fizička radna snaga, kao što, uostalom, kineske firme koje rade u Srbiji" rekao Mijović.

Sve ovo, kako smatra Mijović, samo potvrđuje opravdanost zahtjeva Foruma 2010 da se što prije učine dostupnim svi prateći dokumenti i podaci u vezi sa projektom, i omogući javnosti da se o njima izjasni.

“U to uključujemo i navodnu cost benefit analizu koju su izveli crnogorski eksperti”, pojasnio je Mijović.

Emin Duraković, stručnjak za saobraćaj, ukazuje da se Vlada hvali da će dobiti posao mnogo ljudi, a da sad vidimo da za njih neće morati da se plaćaju porezi i doprinosi.

“Većina radnika će biti iz Kine, pa će i na taj način država biti značajno zakinuta”, rekao je Duraković za "Vijesti".

Prvi Vladin partner za izgradnju autoputa, hrvatski „Konstruktor”, angažovao je „Bemax” za pripremne radove

Osim oslobađanja od dažbina i izvođač i njegovi podizvođači će plaćati i znatno manje akcize za gorivo koje će iznositi 169 eura za tonu, a ona sada iznosi u zavisnosti od vrste goriva oko 450 eura po toni. Neće plaćati ni koncesiju za korišćenje građevinskog kamena kojeg pronađu na trasi autoputa.

Izvršni direktor MBA Zoran Vulević kazao je agenciji Mina-business da je gradnja autoputa veoma važan i dugoročno isplativ projekat i da zbog toga treba istrpjeti negativne finansijske efekte u kratkom roku.

Eventulano oslobađanje izvođača radova od plaćanja poreza, Vulević smatra da treba posmatrati u kontekstu investicije koja se gradi jednom u 100 godina.

Ugovorom je precizirano da će se tumačiti u skladu sa zakonima Kine. Navedeno je i da će se bilo koji spor rješavati putem prijateljskih konsultacija, a ukoliko se rješenje ne postigne svaka strana će imati pravo da preda taj spor na arbitražu Međunarodnoj privrednoj i trgovinskoj arbitražnoj komisiji Kine.

Na ekologiju se odnosi samo jedan član ugovora, koliko pažnje je posvećeno i za smrtni slučaj

Na ekologiju se odnosi samo jedan član ugovora u kojem piše da je izvođač dužan da preduzme sve korake za zaštitu životne sredina na i izvan gradilišta i da ograniču štetu i štetan uticaj na zemljište, floru i faunu, ljude i imovinu. U podklauzuli je navedeno da je izvođač dužan da u potpunosti postupa u skladu sa propisima o zaštiti životne sredine, ali se ne precizira kojim.

Koliko o ekologiji, predlog Ugovora je posvetio pažnje i prostora i situaciji kad neko pogine na gradilištu. Precizirano je da u slučaju kada pogine radnik stranac, izvođač mora organizovati transport i sahranu u matičnoj zemlji. Ako se to desi radniku koji je naš državljanin, izvođač će morati da plati troškove organizovanja sahrane. Poređenja radi, u Zakonu o autocestama BiH na ekologiju se odnosi čak sedam članova.

U Srbiji i Bosni i Hercegovini Kinezima nijesu praštali PDV

U crnogorskom Zakonu o porezu na dodatu vrijednost piše da poreska stopa može biti nula za “isporuku proizvoda, odnosno usluga kada je međunarodnim sporazumom, odnosno ugovorom o donaciji predviđeno da se iz dobijenih novčanih sredstava neće plaćati troškovi poreza".

Žugić i Brajović na početku pregovora u Pekingu, foto: Vlada Crne Gore

U svim susjednim državama autoput se nije gradio na takav način, pa i nije bilo oslobađanja od PDV-a. Mediji u BiH su čak pisali da je državno preduzeće za izgradnju autoputa u Republici Srpskoj tražilo oslobađanje od plaćanje PDV-a, ali je to odbila Uprava za oporezivanje BiH.

U Srbiji su graditelji autoputa, među kojima Kinezi i Azerbejdžanci, tražili da im se odobri odloženo plaćanje PDV-a, što nije u potpunosti prihvaćeno.

Sa Kinom važi ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja još iz perioda SRJ od 1997. godine. Njime je obuhvaćeno da, na primjer, kineski preduzetnik i fizičko lice ne mora platiti porez na dobit, već ga može platiti u jednoj državi, a da u drugoj eventualno plati razliku do njenog iznosa.

Takođe njime je omogućeno da preduzetnik može za radnike platiti socijalna osiguranja u svojoj državi, a ne u onoj u kojoj oni rade, ali postoje ograničenja o dužini njihovog angažovanja.

Duraković: Veleizdaja nacionalnih interesa, riječ je o najskupljem autoputu na svijetu

Davanje ovolikih povlastica kineskim kompanijama za Emina Durakovića predstavlja “veleizdaju nacionalnih interesa”.

“To je najprecizniji komentar ovakvog dogovora i davanja ovolikih povlastica Kinezima”, kaže Duraković. On tvrdi da će zbog davanja povlastica izvođaču ionako “najskuplji autoput u svijetu” crnogorske građane koštati znatno više od ugovorenih 809 miliona.

“Zar da kilometar košta 20 miliona”: Duraković, foto: Luka Zeković

“Zbog oslobađanja plaćanja poreza i doprinosa državi građane će izgradnja parčeta autoputa koštati ne 809 miliona koliko je predviđeno ugovorom, nego još 40 odsto više, jer će država toliko izgubiti time što Kinezi neće plaćati poreze, carinu, doprinose i što će im akciza za gorivo biti tri puta jefitnija”, kaže Duraković.

“I kad ne bi bilo ovih čudnih povlastica 809 miliona je prenaduvana cifra pa će crnogorske građane svaki kilometar autoputa do Mateševa koštati oko 20 miliona eura. Da je to preskupo govori i podatak da su prije šest godina rađene analize i utvrđeno da ta dionica treba da košta oko 620 miliona. Tada je građevinski materijal prosječno bio skuplji za 40 odsto nego danas a mi smo sada pristali na skoro 200 miliona veću cijenu.

To nedvosmisleno otvara sumnju u regularnost ovog posla”, kaže Duraković. Glavno pitanje na koje Vlada treba da odgovori građanima je kakvu korist ima država od toga što će kilometar autoputa platiti 20 miliona, a na ime dažbina neće dobiti ni cent.

Galerija

Bonus video: