Iz Beograda za Bar ne saobraćaju spavaća i kušet kola

Direktna šteta koju "Zeleznice Srbije" trpe zbog blokade pruge procijenjena je, do danas, ne preko 10 milona dinara, a stručne službe željeznica nastoje da organizuju saobraćaj vozova za prevoz putnika u skladu sa mogućnostima
101 pregleda 0 komentar(a)
voz, vozovi, Željeznica, Foto: Boris Pejović
voz, vozovi, Željeznica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 07.11.2014. 17:27h

Radnici voznog ugostiteljstva pridružili su se radnicima "Nege kola" u protestu i blokadi željeznice pa od sinoć iz Beograda ne saobraćaju ni spavaća i kušet kola srpskih željeznica za Budimpeštu, Sofiju i Bar.

"Železnice Srbije" u saopštenju navode da su usljed blokade pruge koja neprekidno traje od 2. novembra u 22.30 sata, u stanici Beograd blokirani kolosjeci na kojima se obavlja tehnička priprema, smještaj i opravka putničkih kola, kao i kolosjeci ložionice lokomotivskog depoa.

"Blokirano je ukupno 35 putničkih vagona, od čega šest pripadaju stranim željezničkim upravama. To je prouzrokavalo smanjenje broja putničkih vagona u saobraćaju, jer je riječ o vagonima namijenjenim formiranju putničkih vozova u unutrašnjem i međunarodnom saobraćaju. Zbog toga putnički vozovi sobraćaju u smanjenom sastavu ili su otkazani", navodi se u saopštenju.

Od 3. novembra je, kako se dodaje, blokirana tehničko - putnička stanica Zemun tako da je onemogućen pregled čišćenje i namirenje elektromotornih garnitura koje se koriste za saobraćaj BG voza i vozova iz unutrašnjeg saobraćaja.

U blokadi su četiri elektromotorne garniture, četiri elektro lokomotive, dvije dizel lokomotive.

"Zbog ovakvog stanja nastalog usljed blokade kolosjeka radnika 'Nege kola' otkazani su međunarodni putnički voz 272 'Avala', na relaciji Beograd-Prag i voz 293 na relaciji Beogradad-Sofija, a svakodnevno kasni i međunarodni voz 414 na relaciji Beograd-Cirih", navode "Železnice Srbije".

Četiri dana je blokirana i pruga Zemun - Zemun Polje, zbog čega od u prijepodnevnom saobraćajnom "špicu" između pet i osam časova nisu saobraćali vozovi iz sistema beogradske gradske željeznice - BG Voz.

"To je prouzrokovalo izuzetno velike gužve u vozilima javnog gradskog prevoza u Beogradu. U lokalnom putnikom saobraćaju otkazani su vozovi Požarevac - Smederevo i Smederevo - Lapovo, dok pojedini vozovi saobraćaju samo sa po jednim vagonom", navodi se u saopštenju.

Direktna šteta koju "Zeleznice Srbije" trpe zbog blokade pruge procijenjena je, do danas, ne preko 10 milona dinara, a stručne službe željeznica nastoje da organizuju saobraćaj vozova za prevoz putnika u skladu sa mogućnostima.

"Svaka dalja blokada dovodi u pitanje održavanje saobraćaja po redu vožnje, odnosno većih kašnjenja i otkazivanja vozova", navode "Železnice Srbije" uz izvenjenje putnicima zbog neprijatnosti.

Bonus video: