Otpad na Rujištima od kraja novembra

Privremeno odlagalište otpada riješiće problem Berana... Budžet grada je opterećen odvozom smeća do Podgorice
91 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.11.2014. 14:58h

Opština Berane je dobila saglasnost Vlade Crne Gore za privremeno odlagalište otpada u mjestu Rujište u Mjesnoj zajednici Bubanje.

Koordinator za poslove upravljanja otpadom mr Rita Barjaktarović "Vijestima” je kazala da je procedura bila „malo usporena", ali da je to sada konačno riješeno u okvirima svih neophodnih zakonskih propisa.

Privremeno odlagalište otpada u Rujištima trebalo bi da bude dostupno do kraja novembra.

"Preostalo je da se sprovede još neka zakonska procedura. Što se tiče infrastrukture, to nije problem i to će se brzo završiti. U svakom slučaju, mi u lokalnoj upravi smo projektovali da privremeno odlagalište otpada stavimo u funkciju tokom novembra. To će biti značajno i za uštedu para, jer odvoz otpada do Podgorice mnogo košta”, rekla je ona.

Barjaktarović je kazala da je odlaganje beranskog otpada bio gorući problem ne samo Opštine već za cijelu državu.

Rujišta su u državnom vlasništvu pa je Opština Berane u junu podnijela zahtijev Ministarstvu finansija da joj se da na korišćenje. “Procedura po tom zahtjevu je bila duga, i možemo konstatovati da je državna administracija bila usporena”, rekla je Barjaktarović.

U narednom periodu predstoji donošenje skupštinskih odluka i potrebne projektne dokumentacije, kako bi se lokacija uredila u skladu sa Zakonom o upravljanju otpadom i tako privela namjeni.

Slike Berana od prije godinu dana, foto: Tufik Softić

Opština Berane je, kazala je Barjaktarović, dala doprinos u uspostavljanju održivog modela upravljanja otpadom u Crnoj Gori.

“Taj koncept podrazumijeva definisanje privremenog odlagališta čvrstog komunalnog otpada, uspostavljanje sistema selektivnog odlaganja otpada i reciklažu, sanaciju odlagališta na Vasovim vodama, kao i pronalaženje trajnog rješenja kada je riječ o integrisanom upravljanju otpadom za cio sjever Crne Gore, u dogovoru sa ostalim opštinama regiona i resornim ministarstvom”, kazala je Barjaktarović.

Za odvoz smeća dali 200.000 eura

Jedina smo opština koja je u prethodnih nekoliko mjeseci, u nedostatku lokacije za odlaganje otpada, čvrsti komunalni otpad odvozila na deponije u Podgoricu i Bar, što nam je u ovako teškoj finansijskoj situaciji, u kakvoj se nalazi naša Opština, bila veoma otežavajuća okolnost.

Podatak da smo za odvoženje i odlaganje otpada u tom periodu da li oko 200.000 eura je nešto oko čega treba da se zamislimo", objasnila je Barjaktarović.

Bubanja: Nema gradnje mimo zakona

Predsjednik Odbora grupe građana četiri mjesne zajednice koje se protive izgradnji deponije u Rujište Opštine Berana Milonja Bubanja kazao je da radnici neće dozvoliti da se bilo šta gradi na Rujištima, mimo zakona i stručnih mišljenja kao i građevinske drugih dozvola.

On je istakao da je odbor zbog nezakonito započetih radova na Rujištima, mimo potrebnih saglasnosti, predao krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužilaštvu u Beranama, i to protiv predsjdnika Opštine Dragoslava Šćekića i Rite Barjaktarević, za krivična djela: građenje objekta bez građevinske dozvole, oštećenje životne sredine, pustošenje šuma.

„Tužilaštvu smo dostavili i fotografije kao dokaz da se tamo već izvode građevinski radovi, pustoši šuma, kao i dokaz prostorni plan za Bjelasicu i Komove, koji je izglasala Vlada Crne Gore 2010. godine, kojim je obuhvaćeno i mjesto Rujište. Takođe smo se obratili inspekciji za zaštitu prostora, ekološkoj i građevinskoj inspekciji, kojima smo takođe dostavili fotografije i očekujemo da reaguju u najkraćem roku i spriječe izvođenje građevinskih radova bez dozvole kao i uništavanje tog područja", kazao je Bubanja.

Galerija

Bonus video: