Apel roditeljima: Djecu u vozilima prevozite isključivo na propisan način

408 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U Crnoj Gori prošle godine izdato je 15 prekršajnih naloga vozačima koji djecu do pet godina nijesu prevozili u bezbjednosnom sjedištu, odnosno korpi koja je za vozilo pričvršćena sigurnosnim pojasem ili posebnim kopčama, saopšteno je iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

Savjet je, kako su kazali nastavio je sa realizacijom programa “Praćenje implementacije Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima”.

Uprava policije obavijestila Savjet da je od 1. januara do 31. decembra prošle godine, u Crnoj Gori izdato 120 prekršajnih naloga vozačima koji su u vozilu na prednjem sjedištu prevozili dijete mlađe od 12 godina, ili osobu koja je pod uticajem alkohola ili psihoaktivnih supstanci ili lice koje iz drugih razloga nije sposobno da upravlja svojim postupcima.

Navodi se da je policija obavijestila Savjet da nema tačan podatak koliko je vozača kažnjeno zbog prevoza djece mlađe od 12 godina na prednjem sjedištu, ali da su, iz komunikacije sa službenicima na terenu, kazali da je većina tih kazni izdata zbog nedozvoljenog prevoza djece.

"Sektor Policije opšte nadležnosti saglasio se sa ocjenom Savjeta da je evidentiran mali broj prekršaja uz obostranu, zajedničku, konstataciju da je značajno manji broj prekršaja nepropisnog prevoza djece do pet godina od prevoza djece do 14 godina", kaže se u saopštenju.

Uprava policije i Savjet istakli su ključnu važnost dječijih auto sjedišta i njihove pravilne upotrebe za bezbjednost djece, očuvanje života i zdravlja najmlađih učesnika u saobraćaju.

Policija je saopštila Savjetu da na putevima u 2018. nije bilo poginule djece do 14 godina starosti u saobraćajnim nezgodoma.

"U 2017. smrtno je stradalo troje djece, dvoje je bilo ispod šest godina starosti a jedno sedam godina starosti. Djeca su nastradala kao saputnici u vozilu. U 2018 i 2017 nije bilo smrtno stradale djece koja su u saobraćaju učestvovala kao pješaci", ističe se u saopštenju.

Navodi se da je u posljednjih pet godina na putevima Crne Gore stradalo osmoro djece 2017 - troje kao saputnici, 2016 - jedno kao saputnik, 2015 - troje, dvoje kao saputnici u vozilu i jedno kao pješak i 2014 - jedno dijete kao pješak.

Savjet je preporučio Upravi policije da razmotri mogućnosti unaprijeđenja evidencije o bezbjednosti djece u saobraćaju tako da se u Registru novčanih kazni i prekršajnih evidencija evidentiraju kao zasebni prekršaji koji se odnose na prevoz djece.

Preporučeno je i da se povede računa o dostupnosti podataka o broju povrijeđene djece u saobraćajnim nezgodoma, jer baza podataka koja je trenutno u upotrebi, ne podržava pretragu povrijeđenih lica po starosnoj dobi.

"Uprava policije je detaljno upoznala Savjet sa aktivnostima koje preduzima tokom cijele godine i uključujući i period dok traje školska godina, koje podrazumijevaju pojačanu kontrolu bezbjednosti saobraćaja u blizini škola i organizovanje obrazovnih radionica, pod nazivom “Prvi saobraćajni čas”, o bezbjednom ućešću djece u saobraćaju na relaciji kuća-škola-kuća", kaže se u saopštenju.

Navodi se da su Savjetu pruženi i drugi važni podaci u vezi sa bezbjednošću djece u saobraćaju. "Savjet je prepoznao odlične kapacitete Policije o poznavanju i praćenju međunarodnih standarda o bezbjednim dječijim autosjedištima", kazali su iz tog tijela.

Prema njihovim riječima, roditelji mogu konsultovati policijske službenike prilikom nabavke i pravilnog postavljanja i upotrebe dječijih autosjedišta.

Savjet je preporučio Uprava policije, da preko centara i odjeljenja bezbjednosti, uspostavi saradnju sa predškolskim ustanovama kako bi se unaprijedilo informisanje roditelja za svakodnevno i pravilno korišćenje auto sjedišta za djecu.

"Savjet je uvjeren da će Uprava policije nastaviti i intenzivirati kontrole saobraćaja u blizini i ispred predškolskih ustanova kako bi se stvarno provjerilo korišćenje i pravilna upotreba bezbjednosnog sjedišta - korpe i prevoza djece na mjestu suvozača", navode iz Savjeta.

Na osnovu analize svih aktivnosti i mjera, i podataka koje ih prate, Savjet je konstatovao izuzetno posvećen i profesionalan odnos Uprave policije i da se redovno i kontinuirano planiraju i sprovode ozbiljne i kvalitetne akcije pojačane bezbjednsoti uz ocjenju da je bezbjednost djece prioritet rada službenika saobraćajne policije.

Savjet smatra da je ta ocjena važna za roditelje koji mogu računati na savjesno i profeseionalno služenje policijskih službenika.

Savjet je apelovao na građane, koji su roditelji, da djecu u motornim vozilima prevoze isključivo na propisan način, poštujući zakon".

Bonus video: