Mornarica Vojske CG učestvovala u međunarodnoj vježbi

"Pripadnici Mornarice Vojske Crne Gore uspješno su obavili svoj dio posla i još jednom pokazali da su pouzdan partner u izvođenju međunarodnih aktivnosti", u saopšteno iz Ministarstva odbrane
5 komentar(a)
Mornaričko opetarivni centar Bar, Foto: Mod.gov.me
Mornaričko opetarivni centar Bar, Foto: Mod.gov.me
Ažurirano: 07.11.2014. 08:21h

Operativni centar Mornarice Vojske Crne Gore u Baru, u ulozi upravne (glavne) stanice, učestvovao je od 4. do 6. novembra u međunarodnoj komunikacijskoj vježbi "T-RISE 14".

"Vježba se svake godine organizuje u sklopu međunarodne saradnje u kontroli saobraćaja na moru, a kroz dvije organizacije: V-RMTC (Virtual Maritime Traffic Centre) i T-RMN (Trans-Regional Maritime Network). U njoj su učestvovali Mornarički operativni centri iz 15 zemalja Evrope, Azije, Sjeverne i Južne Amerike. Cilj vježbe je bio "fino podešavanje" Trans-regionalne mreže za kontrolu pomorskog saobraćaja (T-RMN) kroz međusobnu komunikaciju nacionalnih operativnih centara i uvezivanje nacionalnih napora na osmatranju i poznavanju situacije na moru u jedan, međuregionalni sistem", saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Tokom sprovođenja dvodnevne vježbe akcenat je stavljen na poboljšanje multinacionalne saradnje pri suočavanju sa međunarodnim bezbjednosninim izazovima, promovisanje T-RMN dijaloga i kooperacije, poboljšanje integrisanja i interoperabilnosti među nacionalnim Mornaričkim operatiovnim centrima, implementacija, upotreba i unapređenje plana razmjene informacija u združenim i zajedničkim operacijama na moru, kompletiranje “Prepoznate slike o trgovačkom saobraćaju na moru ( RMMP)” kroz razmjenu informacija, izgradnju međuregionalnog poznavanja situacije na moru, provjeru efikasnosti i primjenjljivosti postojećih standardnih operativnih procedura.

"Pripadnici Mornarice Vojske Crne Gore uspješno su obavili svoj dio posla i još jednom pokazali da su pouzdan partner u izvođenju međunarodnih aktivnosti", zaključuje se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Bonus video: