Pljevlja: Previše otrovnih čestica u vazduhu

Za razliku od septembra kada u Pljevljima nijedan dan nije zabiježeno prekoračenje PM10 čestica u vazduhu, tokom oktobra i prvih pet dana u novembru prisustvo ovih štetnih materija i po nekoliko puta je prelazilo dozvoljene vrijednosti
54 pregleda 4 komentar(a)
TE Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
TE Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 07.11.2014. 06:22h

Da je uticaj gradskih kotlarnica i individualnih ložišta dominantan na kvalitet vazduha u Pljevljima, pokazuju i podaci Agencije za zaštitu životne sredine o kvalitetu vazduha, koji je mjeren u mjernoj stanici u Skerlićevoj ulici u centru grada.

Za razliku od septembra kada u Pljevljima nijedan dan nije zabiježeno prekoračenje PM10 čestica u vazduhu, tokom oktobra, kada je počela grijna sezona, i prvih pet dana u novembru prisustvo ovih štetnih materija i po nekoliko puta je prelazilo dozvoljene vrijednosti.

Na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine moguće je očitati podatke od 14. oktobra, jer su u prvoj polovini mjeseca mjerenja izostala, zbog remontovanja opreme u stacionarnoj stanici u Pljevljima.

U prvih pet dana novembra najveća koncentracija PM10 čestica zabilježena je 4.11. u 3 sata, kada je koncentracija ovih štetnih čestica iznosila 414, a sat kasnije 403,7 mikrograma po metru kubnom, što je preko osam puta više od granične vrijednosti od 50 mikrograma po metru kubnom.

Cio taj dan koncentracija štetnih materija prelazila je granične vrijednosti i po nekoliko puta.

Bonus video: