Studentski parlament pokušao da dijeli krevete i onima koji nisu studenti

Nije bilo loše namjere, bio je to “preliminarni spisak”, tvrdi predsjednik Miloš Pavićević
318 pregleda 21 komentar(a)
Novi studentski dom, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Novi studentski dom, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Ažurirano: 06.11.2014. 18:53h

Studentski parlament Univerziteta Crne Gore (SPUCG) pokušao je da obezbijedi smještaj u Novom studentskom domu i osobama koje nijesu studenti.

To, međutim, nije jedina mutna radnja studentskih funkcionera - da SPUCG ima “svoje” krevete u Novom privatnom domu, u državnom Domu učenika i studenata tvrde da nijesu ni znali, kada su im ove godine da li da podijele 24 mjesta.

Nakon provjere dostavljenog spiska, uprava Novog doma otkrila je prevaru SPUCG i o tome obavijestila Ministarstvo prosvjete.

U inoviranom spisku, na kojem je 30 studenata, nedostaju tri imena sa prethodne liste

Prema dokumentaciji u koju su „Vijesti" imale uvid, SPUCG je 3. oktobra dostavio upravi spisak sa imenima 23 visokoškolca koji bi preko te organizacije trebalo da dobiju smještaj, precizirajući da će preostalih sedam imnena dostaviti “naredne sedmice".

“Insistirali smo da se riješi to pitanje, s obzirom na to da smo saznali da na tom spisku ima i onih koji nijesu imali pravo na dom, odnosno nijesu ni studenti", kazao je direktor Novog studentskog doma Nikola Đurović “Vijestima”.

On je rekao da je SPUCG dostavio novi spisak, nakon intervencije Ministarstva prosvjete.

U inoviranom spisku, na kojem je 30 studenata, nedostaju tri imena sa prethodne liste.

Predsjednik SPUCG Miloš Pavićević tvrdi, međutim, da nijesu imali lošu namjeru, već da se “radilo o preliminarnom spisku”.

Troje u međuvremenu završilo studije: Pavićević (desno)

“Upravi Novog doma najprije je dostavljen preliminarni spisak, kako bi studenti koji su dobili mjesta koja pripadaju SPUCG u što kraćem roku mogli da se usele u sobe. Nakon što je utvrđeno da je troje studenata u međuvremenu završilo studije, odnosno odbranilo specijalistički rad, napravljene su izmjene i mjesta tih studenata dodijeljena su studentima koji su se naknadno obratili za mjesto u domu. Nakon toga je upravi Novog doma dostavljen konačan spisak na kojem su studenti koji će koristiti mjesta koja pripadaju našoj organizaciji u studijskoj 2014/15 godini", kazao je Pavićević „Vijestima .

(Ne)namjema greška svjedoči da SPUCG nema jasna pravila prilikom dodjele 30 lareveta u privatnom i 24 u državno Domu učenika i studenata, o čemu su „Vijesti" nedavno pisale.

Pavićević, međutim, tvrdi da je procedura sprovedena u skladu sa Pravilnikom koji je donijelo Ministarstvo prosvjete.

“Sva mjesta su dodjeljena na osnovu zahtjeva i uz preporuku studentskih vijeća", kazao je Pavićević.

“Vijesti" su u utorak objavile da SPUCG, mimo jasnih pravila, godinama unazad od UO Doma dobija krevete i dijeli ih netrasparentno, bez preciznih kriterijuma. SPUCG je dobio u posljednje tri godine najmanje po 24 kreveta u državnom Domu, a prošle i ove po 30 i u privatnom.

SPUCG je dobio 24 kreveta od Upravnog odbora Doma učenika i studenata, a na osnovu člana 8 Pravilnika prema kojem UO može dodijeliti pet odsto kapaciteta “najosjetljivijim” grupama stanovništva.

Pravilnik, međutim, ne tretira studentske organizacije kao “najosjetljivije” grupe stanovništva, ali “funkcioneri”, ipak, zauzimaju značajan broj njihovih kreveta.

SPUCG u zahtjevu UO Doma nije ni pomenuo da im je rektorica Radmila Vojvodić ove godine već dodijelila 30 kreveta u Novom domu.

Vojvodić

Univerzitet je dobio 60 kreveta u Novom domu, kojim će narednih 30 godina upravljati građevinska kompanija „Kroling", kroz ugovor o privatno-javnom partnerstvu. Polovina kreveta je dodijeljena SPUCG, a polovina je namijenjena za smještaj gostujućih profesora i saradnika.

Vojvodićeva u dopisu od 11. septembra obavještava Pavićevića da mu daje na raspolaganje 30 od 60 mjesta UCG:

“Prepuštamo vam da, u skladu sa Pravilnikom o raspodjeli u Studentskom domu i važećim kriterijumima i odlukama Studentskog parlamenta, raspolažete sa 30 mjesta".

Nakon provjere, uprava Novog doma obavijestila Ministarstvo

Na pitanje „Vijesti" zbog čega je od UO Doma učenika i studenata tražio još mjesta, ako su prethodno od UCG dobili 30 kreveta u Novom domu, Pavićević je odgovorio da im mjesta koja su dobijali u starim objektima nijesu bila dovoljna:

“I prošle i ove studijske godine, Studentski parlament UCG je dobio na korišćenje mjesta u Novom studentskom domu. Mjesta koja krovna organizacija studenata UCG dobija u starim studentskim domovima nijesu dovoljna da bi se izašlo u susret svim zahtjevima studenata i studentskih vijeća. To je razlog zbog kojeg smo se molbom obratili i upravi UCG, koja nam je izašla u susret i odobrila dio mjesta.”

Vukasović potvrdio da su prevareni

Predsjednik Upravnog odbora državnog Doma Radomir Vukasović kazao je juče "Vijestima" da SPUCG ne bi odobrili tražena mjesta, da su znali da su od Rektorata prethodno dobili 30 kreveta u Novom studentskom domu.

On tvrdi da je UO, nakon pisanja “Vijesti”, zatražio od SPUCG da na svom veb-sajtu objave spisak studenata koje će smjestiti u sobe koje su im dodijelili.

Na pitanje novinara zašto i ranije nijesu zahtijevali da imena budu javna, Vukasović je odgovorio da o tome nije ni razmišljao.

Ne sumnjaju u spisak

Odgovarajući na pitanje postoje li melianizmi da se utvrdi da li su u Novom domu smješteni studenti čija su imena na spisku SPUCG, Đurović je odgovario da „nema potrebe da sumnjamo u posljednji spisak".

“Mi smo privatna ustanova koja samo pruža usluge smještaja studentima. Čak nemamo ni svog predstavnika u komisiji za raspodjelu kreveta, jer Ministarstvo raspisuje konkurs za smještaj u domovima", pojasnio je Đurović.

Bonus video: