Numanović: Podrška nejednakosti skupa za svako društvo

Numanović je rekao da, Crna Gora poštuje i unapređuje prava manjinskih naroda kojima, kako je podsjetio, pored ustavno zagarantovanih prava, garantuje i set dodatnih u cilju unapređenja njihovog položaja
74 pregleda 0 komentar(a)
Suad Numanović, Foto: Vlada Crne Gore
Suad Numanović, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 06.11.2014. 19:04h

Crna Gora potpisala je danas Rimsku Deklaraciju o ne-diskriminaciji, jednakosti i različitosti, a ministar za ljudska i manjinska prava, Suad Numanović, poručio je da je podrška nejednakosti skupa za svako društvo.

Kako je saopšteno iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava, u organizaciji italijanskog Predsjedništva Savjetom Evropkse unije i Evropske komisije, a u cilju isticanja važnosti politika jednakosti, u Rimu je danas počeo Samit o jednakosti.

Tema konferencije na visokom nivou je, kako se navodi, oblikovanje budućnosti politika jednakosti u EU.

U okviru Ministarskog panela prvog dana konferencije, Numanović je govorio na temu budućnosti politika jednakosti i aktuelnom stanju u Crnoj Gori u oblasti poštovanja i zaštite ljudskih prava i sloboda.

“Numanović je istakao da ljudska prava zauzimaju značajno mjesto u procesu evropskih integracija Crne Gore, naročito kada su u pitanju poglavlja 23 i 24”, kaže se u saopštenju.

Ministar je naglasio važnost efikasnog rada na primjeni zakonskih rješenja i strateških dokumenata iz razloga što uspostavljeni stabilni pravni okvir u oblasti ostvarivanja ljudskih prava i sloboda svoj puni doprinos može dati samo ukoliko se to što je zapisano u zakonima i primijeni u praksi.

“On je istakao da Crna Gora ulaže velike napore kako bi se ljudska prava i slobode unaprijeđivali svakog dana”, navodi se u saopštenju.

Numanović je kazao da stabilni temelji, vladavini prava, daju osnovu za razvoj i napredak društva i države.

“Ako ne poštujemo načelo jednakosti, prava i slobode svih građana i građanki ne možemo govoriti o napretku i razvoju”, poručio je on.

Numanović je rekao da, Crna Gora poštuje i unapređuje prava manjinskih naroda kojima, kako je podsjetio, pored ustavno zagarantovanih prava, garantuje i set dodatnih u cilju unapređenja njihovog položaja.

“Crna Gora ima veoma dobar zakonodavni i institucionalni okvir u oblasti zaštite i unapređenja ljudskih prava koji se sve uspješnije primjenjuje u praksi što je konstatovala i Međunarodna zajednica i istakla kao dobar primjer u regionu”, rekao je Numanović.

Prema njegovim riječima, stvoreni su svi preduslovi za sistemski pristup zaštiti od diskriminacije i poštovanja principa jednakosti kada je u pitanju zaštita ranjivih društvenih kategorija, marginalizovanih zajednica, kao i postizanja rodne ravnopravnosti u društvu.

“Imajući u vidu ostvareni progres u oblasti zaštite i promocije LGBT prava, snažnu međunarodnu afirmaciju i ostvarene rezultate, Crna Gora je je dobila jednoglasnu podrkun a Drugom IDAHO Forumu održanom na Malti ove godine, da bude domaćin IDAHO Foruma III”, naveo je Numanović.

On je najavio, nakon potpisivanja Rimske Deklaracije da će IDAHO Forum III biti održan od 11 do 13. maja naredne godine, navodeći da će u Crnoj Gori tema Foruma biti Zločin iz mržnje i nasilje.

U okviru Ministarskog panela govorili su visoki zvaničnici iz Irske, Poljske, Rumunije, Malte, Italije i Crne Gore.

U prvom krugu, Delkaraciju su potpisale i Italija, Malta, Poljska, Irska, Kipar dok je Litvanija dala svoju saglasnost na tekst Deklaracije, ali danas nije bila među državama potpisnicama.

Bonus video: